Kampen om hyran

Hur ska fastighetsägare och Hyresgästföreningen komma överens om kommande års hyresnivåer? Det debatterade Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren och Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, under FV:s Bostadsdagen.

Annons

Året hyresförhandlingar har varit, och är hårdare än tidigare år, med historiskt höga yrkanden från fastighetsägarna. Många fler förhandlingar har också strandat än tidigare år och gått till Hyresmarknadskommittén, HMK, som har medlat.

Fastighetsägare anser att de stigande kostnaderna måste kompenseras med högre hyror. Hyresgästföreningen däremot anser att smärtgränsen är nådd för hyresgästerna.

Den trepartsöverenskommelse som slöts mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna under sommaren 2022 innebär att hyresjusteringen ska basera sig på fem olika parametrar och ska baseras på snittet och utvecklingen under de senaste tre åren:

  • Utvecklingen av taxebundna kostnader (t ex fjärrvärme, el, vatten och avlopp)
  • Utvecklingen av räntekostnaderna
  • Utvecklingen av förvaltningskostnader,
  • Utvecklingen av BNP
  • Utvecklingen av konsumentprisindex exklusive påverkan av räntor och boendekostnader

Överenskommelsen har nu testats skarpt för första gången. Erik Elmgren, förbundschef Hyresgästföreningen, och Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna GFR, är inte direkt överens om nyttan av överenskommelsen, det är tydligt under debatten.

Erik Elmgren vill se en utveckling av den – den ska snart utvärderas – och vill ha den kvar eftersom den ger långsiktiga spelregler.

– Den här omgången gav mycket insikter. Ramverket och idén bakom är värdefull, säger han.

Rikard Ljunggren är inte riktigt lika nöjd.

– Det är sant att vi är en part i överenskommelsen. Men nu står vi här i februari och två tredjedelar av beståndets hyresförhandlingar är inte klara. Förhoppningarna har grusats lite. Det är tydligt att vi inte haft samma definitioner i de här förhandlingarna. Det i sig är grunden till att vi aldrig har stått så här långt ifrån varandra tidigare.

Han menar att det är fullt rimligt att landa på ett yrkande runt tio procent. Dessutom har merparten av allmännyttan i Sverige också yrkat på samma nivåer. Han är inte imponerat av de lokala förhandlingarna. Precis tvärtemot vad Erik Elmgren anser.

– De fem parametrarna har av fastighetsägarna delats mekaniskt i fem delar, med tjugo procent i varje. Den här överenskommelsen får inte bli ett index. Det ska ju vara förhandlingar, säger Erik Elmgren.

Rikard Ljunggren anser att det är en styrka att ha en mekanik, ett index, som är lätt att förutspå.

– På så sätt kan de årliga hyresjusteringarna hänga med i den samhällsekonomiska utvecklingen. Det är inte rimligt att det är stora skillnader mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. Lokala förhandlingar är en av de stora svagheterna i de här förhandlingarna, säger han.

I de färdiga förhandlingarna har snittet på hyreshöjningarna blivit 4–5 procent. Det kan jämföras mot ett vanligt år där hyreshöjningarna har hamnat mellan 1,7–1,8 procent – nivåerna har varit stabila sedan 2000.

I Malmö blev hyreshöjningarna för allmännyttan och de större hyresvärdarna 5 procent. Stockholmshyrorna har nästan klara, där Balder har den lägsta höjningen med 3,25 procent och allmännyttan landade på en höjning med 4,45 procent. För de privata hyresvärdarna har det tagits fram ett ramavtal på höjningar mellan 3–4,75 procent – nu är det upp till varje privatvärd att fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen.

Erik Elmgren har tidigare sagt till FV att han inte tror att årets högre höjningar kommer att sätta en standard för kommande års hyresförhandlingar, men han tror på jobbiga förhandlingar 2024 och 2025.

– Med överenskommelsen kommer vi ifrån topparna och dalarna under enskilda år. Jag tror att det är bra. Jag kan förstå att du ser det som en svaghet, men jag ser det som en styrka. De som värmer sina fastigheter med gas i Malmö har nog en annan åsikt. Och de lokala skillnaderna ser man inte med ett index.

Rikard Ljunggren vill slippa tolkningar, eviga förhandlingar och i stället värdesäkra hyrorna över tid. Han menar att bruksvärdet kan parterna sätta lokalt i stället.

– Om vi hade haft ett index nu hade vi fått sänka hyrorna om man räknar bakåt. Vi vill se en långsiktig hyresutveckling. Och visst, systemet måste utvecklas, men kasta inte ut barnet med badvattnet, säger Erik Elmgren.

Rikard Ljunggren kontrar med:

– Jag vet inte om barnet är så mycket att ha. Det blir en oförutsägbarhet för både värd och hyresgäst, säger Rikard.

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan