Fastighetsägaren: Utforma elprisstödet som en försäkring

Fastighetsägarna föreslår i ett brev till Svenska Kraftnät att det kommande elprisstödet utformas som en försäkringslösning, för att ge företag och hushåll ett högkostnadsskydd samtidigt som incitamenten för att energieffektivisera behålls och kostnaderna för samhället hålls nere.

Annons

I ett brev till Svenska Kraftnät, som på regeringens uppdrag arbetar med att utforma ett elprisstöd för att sänka kostnaderna för elkunder som påverkas av kraftigt stigande elpriser, föreslår Fastighetsägarna att stödet utformas som en försäkringslösning.

– Elprisstödet bör utformas som en försäkringslösning, vilket innebär att ingen elkonsument kan hållas helt skadeslös. Det skulle vara både ohållbart och kortsiktigt om staten lyfter bort all marknadsrisk från elkunderna. Det skulle leda till såväl lägre incitament till energibesparande åtgärder som en alltför kostsam lösning för staten, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Fastighetsägarna föreslår två modeller för elprisstödet utifrån hur möjligheterna ser ut för elkunderna att påverka sin elkonsumtion.

  • Elprisstöd till företag och hushåll med maxtak för elpriset för att kapa pristopparna, för elkunder som på kort sikt har svårt att styra och sänka sin elförbrukning. Till denna grupp hör exempelvis fastighetsföretag och mindre verksamheter.
  • Elprisstöd till industriföretag för att styra om effektuttaget. Utformas som en rabatt på genomsnittligt timpris.

– Med våra förslag till olika modeller skapar vi ett skydd för de som har svårt att på kort sikt påverka sin elanvändning samtidigt som det fortsatt kommer löna sig att energieffektivisera, säger Rikard Silverfur.

En rimlig utformning är att elprisstödet ger högst stöd till de som drabbas hårdast av kraftigt stigande elpriset.

– Det är rimligt att elprisstödet utformas så att de som drabbats hårdast får mest kompensation. De flaskhalsintäkter som Svenska Kraftnät ska använda för att ge stöd, uppstår till följd av prisskillnaden mellan elområdena. Därför är det viktig att utdelningen utgår från skillnaden i pris mellan olika elområden som för fördelning, säger Rikard Silverfur.

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan