Vasakronans vd Johanna Skogestig och fastigheten Hästskopalatset på Hamngatan. Foto: Fastighetsvärlden

McKinsey hyr hela 6.300 kvm av Vasakronan

Det är ett ledande konsultföretag inom strategi och management som hyr 6.300 kvadratmeter kontor i Vasakronans projektfastighet Hästskon 9 i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan. Det innebär att samtliga kontorsdelar är fullt uthyrda. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden rör det sig om McKinsey som ska flytta in.

Annons

Det handlar om Söderberg & Partners tidigare lokaler i centrala Stockholm. Fastighetsvärlden berättade i juli att Vasakronan hyrt ut lokalerna, men nu kommer alltså något mer information.

Varken Vasakronan eller McKinsey vill kommentera Fastighetsvärldens uppgift att det är McKinsey som ska flytta in. Vasakronan uppger endast ”ett ledande konsultföretag inom strategi och management”. Flera källor vid McKinseys konkurrenter uppger dock för FV att det handlar om McKinsey och att personalen vid det bolaget har informerats.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets hittills tredje största kontorsuthyrning i centrala Stockholm.

McKinsey & Company har sedan länge haft sitt kontor i World Trade Center, på Klarabergsviadukten 70. som ägs av Alecta Fastigheter. McKinsey var hyresgäst där redan när Alecta köpte fastigheten 2007.

i ett mejl till FV under tisdagsförmiddagen skriver företrädare för McKinsey:

”Vi planerar för framtida flytt för att vi behöver bättre yta och funktionalitet. I dagsläget har vi inget att kommunicera”.

Det är andra gången på fyra månader som Vasakronan fyller upp ett helt hus i Stockholms CBD till en stor hyresgäst. I april hyrde ARC hela 6.500 kvm.

Ny exteriör. Hästskopalatset Stockholm. Huset ska återfå sin ursprungliga ljusa fasad med gröna inslag och arkaden på Regeringsgatan uppgraderas med ny belysning och nya entréer. Illustration: Vasakronan/Equator/BAS

Mitt på Hamngatan, i Stockholms bästa läge, ligger fastigheten Hästskon 9 som alltså enligt uppgift till FV blir McKinseys nya hemvist. Byggnaden uppfördes på 30-talet och fick namnet Hästskopalatset efter den restaurang (Hästskobaren) som initialt fanns i huset. 1965 genomfördes en omfattande ombyggnad då bland annat en plåtfasad monterades över den tidigare fasadbeklädnaden. 1999 utfördes ytterligare en renovering och nu är det dags igen.

Byggnaden omfattar totalt 12.000 kvadratmeter varav 9 500 kvadratmeter är uthyrningsbar area fördelat på 6.300 kvadratmeter kontor och 3.200 kvadratmeter butik (där H&M lämnat, de lokalerna i tre våningar återstår att hyra ut).

Hästskopalatset har ett högt kulturhistoriskt bevarandevärde och därför kommer arkitekturen att bevaras och fasaden återskapas från den tid då huset byggdes.

Kontorsytorna utökas och på översta planet renoveras den befintliga takterrassen som också tillförs grönska. Även butiksytorna omvandlas. Bland annat öppnas entresolen upp för att synliggöra den kupol som finns på fastighetens innergård. Även tekniken uppgraderas och huset kopplas till en akvifer för högre energieffektivitet.

– Det här är ett av Stockholms tveklöst bästa lägen för både kontor och butiker. När fastigheten tomställdes fick vi en unik möjlighet att jobba vidare med utvecklingen av hela huset och skapa en attraktiv helhet både på kontorssidan och i gatuplan. Med upprustningen av Hästskopalatset skapar vi ytterligare förutsättningar för nytt liv i Sergelstan, säger Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm i ett pressmeddelande.

Den totala investeringsvolymen för Vasakronan uppgår till 570 miljoner kronor och projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2024. Renoveringen görs inom ramen för befintlig detaljplan.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan