Riksbyggen: ”Behövs mer långsiktighet”

Antalet påbörjade bostäder minskade med cirka 11 procent under första halvåret, jämfört med samma period 2021, enligt siffror från SCB. Behovet av fler bostäder är fortfarande stort och nu behövs långsiktighet både från bostadsutvecklare och politik för att hålla igång byggandet. Det menar Riksbyggen i ett nytt utspel.

Annons

Ungefär 31 050 lägenheter började byggas under första halvåret 2022, visar preliminär statistik från SCB. Det är en minskning med cirka 11 procent jämfört med samma period 2021, då 34 826 lägenheter påbörjades. Av de påbörjade lägenheterna finns ungefär 7 100 i småhus, vilket är 2 procent fler än under samma period 2021. I flerbostadshus påbörjades ungefär 23 950 lägenheter, vilket är 14 procent färre än första halvåret 2021.

– Det är tydligt att det är tuffare tider på bostadsmarknaden men från Riksbyggens sida kommer vi att i så stor utsträckning det bara är möjligt hålla uppe en hög bostadsproduktion över hela landet. Det behövs en fortsatt hög byggtakt för att få balans på bostadsmarknaden, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen och fortsätter:

– Så sent som i förra veckan byggstartade Riksbyggen över 160 lägenheter i Täby park. Vi som bostadsutvecklare måste arbeta långsiktigt. Från Riksbyggen sida efterlyser också långsiktiga spelregler för bostadsbyggandet, till exempel när det gäller investeringsstödet för hyresrätter.

Investeringsstödet avvecklades med kort varsel vid årsskiftet.

– Riksbyggen efterlyser ett omtag i frågan om investeringsstöd för hyresrätter. Behovet av nya hyreslägenheter med rimliga hyror är fortsatt stort. För Riksbyggen har investeringsstödet varit avgörande för att bygga hyresrätter med rimliga hyror runt om i landet. Det har inneburit att vi kunnat bygga ettor och tvåor med hyror som är 1.500-2.000 kronor lägre än annars, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan