Största fallet för bostadsrättspriserna på tio år

Bostadspriserna i Sverige föll brett under juli. Störst var fallet på bostadsrätter, som ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med 4 procent i riket, medan villapriserna backade med 1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Annons

– Det här är den största månadsvisa prisnedgången på tio år, men eftersom det alltid säljs färre bostäder i juli kan priserna variera mer då. Om konjunkturen förvärras och arbetslösheten stiger skulle priserna kunna falla ännu kraftigare framöver. Men mest troligt är att det uppstår ett nytt jämviktsläge där köpare och säljare lättare hittar varandra prismässigt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i Sverige sjönk med 4 procent i juli, vilket är den största nedgången en enskild månad sedan juli 2012. I Stor-Stockholm minskade priserna mest – ned hela 5 procent medan de i centrala Stockholm gick ner med 4 procent. I centrala Göteborg var nedgången 1 procent och i Stor-Göteborg sjönk priserna med 2 procent i juli. I centrala Malmö minskade priserna med 3 procent och i Stor-Malmö backade de med 1 procent. Det senaste året har bostadsrättpriserna sjunkit med 2 procent i riket som helhet. Störst har nedgången varit i Dalarna – minus 12 procent, medan Norrbotten, plus 9 procent, haft den största uppgången.

– Även om unga och ensamhushåll drabbas hårt av stigande räntor och konsumentpriser, så kommer intresset för mindre bostäder i orter med högskolor och universitet sannolikt att öka i samband med terminsstarten. Normalt ökar antalet bostadsaffärer under sensommaren och hösten. Vi tror på ett liknande mönster även i år, även om det inte kommer ske lika många försäljningar som under de senaste åren, säger Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö sjönk villapriserna med 2 procent den gångna månaden, medan de i riket som helhet sjönk med 1 procent. Under året som gått har villapriserna i landet ökat med 1 procent. I Jämtland, Västernorrland och Värmland har villapriserna stigit med 7 procent under året, vilket är mest i landet.

– Hela två av tre svenskar äger sitt boende, och för dem innebär stigande räntor i kombination med en hög inflation att marginalerna i boendeekonomin minskar. För den som funderar på att köpa en bostad framöver är det klokt att göra en tydlig budget och ta höjd för en högre ränta, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 7 procent, en markant långsammare ökningstakt än det prisrallyt som varit senaste åren. I Jämtland har dock priserna stigit med 21 procent det senaste året, medan de i Norrbotten legat stilla.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan