Konkurrensverket granskar fem affärer i Stockholm

Konkurrensverket granskar nu fem uppmärksammade affärer Stockholms stad har gjort. Frågan är om lagen om offentlig upphandling har följts, skriver Mitti. Granskningen gäller affärer med Brännkyrkahallen, Gubbängshallen och byggen av idrottshallar i Sätra och Vårberg.

Annons

Flera av de aktuella avtalen under den senaste tiden innebär också att byggherrarna bygger nya skolor och idrottshallar, som staden ska hyra in sig i.

– Vi ska granska om uppläggen gjorts i enlighet med lagen om offentlig upphandling (LOU). Är det okej att göra sådana här överenskommelser där hyresavtal ingår eller borde kommunen ha konkurrensutsatt vissa delar, säger Therése Westmark, enhetschef vid Konkurrensverkets upphandlingstillsyn till Mitti.

På sin hemsida skriver konkurrensverket. En återkommande frågeställning inom upphandlingsområdet är under vilka omständigheter en överenskommelse som innefattar ett hyresavtal behöver föregås av en annonserad upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Konkurrensverket ser här ett behov av vägledning då kommuner och andra upphandlande myndigheter hanterar frågan på olika sätt, samtidigt som det inte finns så mycket praxis på området.

Ett av uppläggen som ska granskas är försäljningen av Brännkyrkahallen till Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB, skriver Mitti. I ett avtalspaket fick Nystad samtidigt uppdraget att bygga en ny grundskola och tre idrottshallar i Midsommarkransen.

Ungefär likadant såg staden avtal med Hemsö ut, som fått uppdraget att bygga en ny skola och två nya ishallar vid Sätra IP samt en multisporthall vid Vårbergs IP.

Också denna affär ska granskas av Konkurrensverket, liksom försäljningen av Gubbängshallen, som ingick i ett paket där Internationella Engelska skolan köpte Gubbängens gamla gymnasium, skriver Mitti.

Sisabs hyresavtal med Atrium Ljungberg avseende en ny gymnasieskola i Slakthusområdet är den fjärde affären som granskas och stadens samverkansavtal avseende idrottshall i Slakthusområdet är den femte (K2A).

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) försvarar affätrsupplägget.

– Med tanke på de omfattande investeringsbehoven är det helt nödvändigt för staden att samarbeta med externa aktörer som kan bygga, driva och renovera idrottsanläggningar. Det är givetvis viktigt med transparens och öppenhet, och vi kommer självklart att svara Konkurrensverket på deras frågor medan vi arbetar vidare med projekten, säger Wedin till Mitti.

Utöver dessa fem granskar Konkurrensverket även en affär i Uddevalla.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan