Så här ska den nya tingsrätt se ut. Illustration: Illustration: ON Arkitekter/Doubleaction

Vacse besegrade sju i kamp om ny domstol i Borås

Det blev Vacse som vann kampen om den nya domstolsbyggnaden i Borås. Totalt inkom åtta bud. FV kan berätta att Vacses bud innebär en årshyra som är 30 procent lägre än det dyraste alternativet.

Annons

Förhyrningen är på 5.100 kvm i den nya domstolsbyggnad som ska uppföras och stå klar 2025.

Årshyran är 11,85 miljoner kronor, motsvarande drygt 2.300 kvm.

Ett stort steg har tagits mot en ny domstolsbyggnad i Borås. Domstolsverket har genomfört en upphandling av nya domstolslokaler för Borås tingsrätt. Efter anbudsutvärdering har Domstolsverket nu lämnat tilldelningsbeslut. Den vinnande anbudsgivaren är Vacse. Upphandlingen förutsätter regeringens godkännande.

Den nya domstolsbyggnaden blir centralt belägen intill riksväg 40, spårområdet och Boråshallen. Den nya byggnaden ska innehålla cirka 70 arbetsplatser och 13 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar.

Domstolsverket har idag en förhyrning i en fastighet som ägs av Borås stad, i det gamla rådhuset – som inte varit helt ändamålsenliga lokaler för tingsrätten. FV har tidigare berättat om flyttplanerna. Borås stad avser att flytta egen verksamhet till rådhuset.

– Med den nya domstolsbyggnaden i Borås kommer vi att kunna erbjuda väl anpassade och moderna lokaler för tingsrätten. Det vinnande förslaget är värdigt, lugnt och lågmält men ändå en byggnad med stark egen karaktär. Byggnaden kommer följa den lokala traditionen i Borås och uppförs därför i rött tegel, men med ett samtida uttryck. Planlösningen är funktionell med goda möjligheter till utbyggnad. Arkitekturpolicyn för Sveriges Domstolar har på ett förtjänstfullt sätt inarbetats i såväl plan som gestaltning, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Tingsrättens chef, lagmannen Peter Broberg, konstaterar att jämfört med dagens förhållanden komnmer den nya byggnaden ge domstolen helt andra förutsättningar att bedriva bra, effektiv och säker verksamhet som svarar mot dagens krav.

– Äntligen har vi tagit ett stort och betydelsefullt steg framåt i processen mot en ny domstolsbyggnad för Borås tingsrätt. Såväl parter som andra aktörer i målen och besökande allmänhet kommer att mötas av en ny tingsrätt med hög grad av tillgänglighet och säkerhet, säger Peter Broberg.

–  Den kommer att vara placerad strategiskt med närhet till resecentrum och de planerade polis- och häktesbyggnaderna. Till detta kommer de moderna, effektiva och trivsamma kontorsmiljöerna för personalen. Mina medarbetare och jag ser verkligen fram emot att kunna flytta in i den nya byggnaden om tre år, fortsätter han.

Vacse äger 19 fastigheter i mellersta och södra Sverige. Det totala fastighetsvärdet uppgick vid årsskiftet till 8,9 miljarder kronor med en total area om 189.000kvm. Genomsnittlig återstående kontraktstid uppgick till 9,9 år. Bolaget äger bland annat fastigheten Färgskrapan i centrala Sollentuna med Domstolsverket som hyresgäst. I Malmö har Vacse Hovrätten som hyresgäst.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan