Platzer projektfastighet Aria, nära Göteborgsoperan. Illustration: Krook & Tjäder

Så blir Platzers nya – på första parkett

Platzer förvandlar kontorshuset Aria till något helt annat än det varit sedan byggdes. Bolaget räknar med att få upp hyrorna med 50–75 procent. Läget är attraktivt, direkt vid vattnet vid Lilla Bommen.

Annons

Platzer bygger om fastigheten Gullbergsvass 1:1 vid Lilla Bommens hamn, mittemot Göteborgsoperan.

Fastigheten innehåller totalt 16.000 kvm lokaler och RO-Gruppen har anlitats för ombyggnadsarbetet som ska vara klart i december 2023. Platzers totala investering är drygt 260 miljoner kronor, motsvarande cirka 16000 kr/kvm.

– Det är en stor investering som kommer att göra fastigheten attraktiv och modern på alla sätt och med en fantastisk bra aktör som kommer driva verksamheterna i entréplanet, säger PG Persson, vd vid Platzer, till Fastighetsvärlden

Kontorsfastigheten, som kallas Aria, består av tre hus och omfattar åtta våningsplan. Våningarna 2 till 5 ska nu genomgå totalrenovering samt förberedas för hyresgästanpassningar, som sedan utförs löpande under 2022–2023.

– Det blir en väldigt bra affär för oss. Hyresnivån tidigare var runt 2000 kr/kvm och numera och framöver handlar det om 3000–3500 kr/kvm. Många av de som flyttat till nya lokaler har flyttat till toppmoderna lokaler och lämnat sådana med betydligt lägre hyresnivåer, så det är en bra affär att investera i dessa för att få upp nivåerna även där, säger PG Persson.

46 procent av lokalerna i Aria är uthyrda, vilket innebär att Platzer har cirka 8600 kvm kvar att hyra ut.

Fastigheten är ursprungligen byggd för att husera en hyresgäst. Genom åren har IBM, Saab och Schenker suttit här. 2010/2011 byggdes det till två våningsplan och även ytterligare två effektiva trapphus tillhördes det tidigare enda.

Platzers målsättning är att skapa mer ljus och utsikt mot vatten samt grönska och ett öppet entréplan. Bolaget ska även skapa vi utearbetsplatser och uteservering för husets restauranger.

I samband med ombyggnationen kommer man också skapa levande ytor på entréplanet genom bland annat coworking, kafé och restauranger. Även garaget ska renoveras, fläktrum bytas ut och nytt cykelrum och omklädningsrum byggas.

Fastigheten Aria är smått unik i det Göteborg som öppnar sig mot älven. Byggstök gör att det kommer dröja flera år innan man ostört kan möta vattnet. Undantaget är just Aria som ligger precis vid vattnet.

Platzer äger även fastigheten Gullbergsvass 1:7 i närheten. I övrigt äger Castellum 1:15 och 1:12, Vasakronan äger 1:16 (höghuset Lilla Bommen7Läppstiftet). De två låga byggnaderna framför Aria ägs av kommunala Higab. FV har tidigare även berättat att har projektplaner mellan Lilla Bommen-området och Nordstan. Platzer och Vasakronan har även projektplaner där Götaälvsbron har hunnits.

Fastigheten innehåller nästan 16.000 kvm lokaler. Illustration: Krook & Tjäder
Aria är byggnaden på första parkett med utsikt mot Göteborgsoperan och vattnet i Göteborgs nya affärsdistrikt Lilla Bommen. Karta: Platzer
Mittemot Platzers projekt Aria finns Göteborgsoperan. Foto: Tilo Stengel

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan