NREP:s projekt i trä.

NREP bygger 100 nya hyresrätter i trä i Västerort

NREP har fått en markanvisning av Stockholms stad för att bygga 100 hyresrätter av trä i Vinsta i västra Stockholm. Totalt planeras över 400 bostäder i området och preliminär inflyttning är 2027. Ikano, JM och NRE är övriga byggherrar.

Annons

– Bygg- och fastighetsbranschen behöver snabbt minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt krävs en ökad byggtakt för att minska bristen på bostäder. Därför känns det både viktigt och roligt att bygga 100 hyresrätter av trä, det minimerar koldioxidutsläppen samtidigt som hyresrätter är den boendeform det råder störst brist på, säger Joanna Berg, regionchef bostäder på NREP.

Nordens största fastighetsinvesterare NREP har träffat ett markansvisningsavtal med Stockholms stad för att bygga drygt 100 hyresrätter vid Vinstavägen i västra Stockholm. Även Ikano Bostad, JM och NRE har träffat markansvisningsavtal med staden och tillsammans ska de fyra företagen bygga cirka 440 bostäder i området.

NREP genomför projektet tillsammans med arkitektkontoret Arkemi och trähusspecialisten Arvet. Både husens stomme och fasad byggs i trä vilket dels ger låga utsläpp av koldioxid under byggprocessen, dels innebär att husen under sin livslängd fungerar som en koldioxidsänka. Dessutom ger trähus en tystare inomhusmiljö.

– Vi vill med de här husen bidra till Stockholms målsättning att vara en klimatneutral och levande stad där människor trivs. Träbyggandet är ett klimatsmart sätt att bygga bostäder på där vi använder arkitekturen i skapandet av hållbara nya stadsdelar, säger Lars Berglund, vice vd på Arvet.

I projektet vidareutvecklar NREP tanken om ”15-minutersstaden”, att människor aldrig ska ha längre än 15 minuter till det de behöver i vardagen, till ”Den hälsosamma 1-minutersstaden”. Utgångspunkten är både närheten till grönområden och att husen byggs i trä. Dessutom finns både naturreservat och strandpromenader längs Mälaren ytterligare några minuter bort.

– Människor ska bo i 15-minutersstaden, men aldrig ha längre än en minut till naturen. Vi vill skapa kvarter som berikar människors liv och som lockar till rörelse och aktivitet, säger Joanna Berg.

Inför klimattoppmötet COP 26 i Glasgow satte NREP målet att ha en koldioxidneutral fastighetsportfölj utan klimatkompensation till 2028. Målsättningen gäller både utsläpp från byggprocesser och drift av företagets fastigheter. För att lyckas med målsättningen satsar NREP på investeringar i grön teknik, återbruk av byggmaterial och förnybar energi.

Det projekt som danska NRE ska uppföra i Nälstastråket. Totalt omfattar projektet ca 16.150 kvm bruttoarea inklusive parkeringsgarage.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan