Fängslas mer av Intea än SBB – kontrakt om 14.300 kvm i Ånge

SBB hade hoppats på sin första fängelsefastighet. Men istället blir det Intea som får sin andra när Kriminalvården allt mer öppnar upp för privata fastighetsägare.

Annons

SBB hade förhoppningen att få sitt första fängelse i beståndet genom att Viskananstalten, i Ånge kommun, fem mil väster om Sundsvall återöppnas. Men nu har Kriminalvården gett hyreskontraktet till Intea som även nyligen förvärvat den aktuella fastigheten.

Intea och Kriminalvården har träffat en överenskommelse om ett 20-årigt hyresavtal avseende Viskananstalten. Anstalten ska genomgå en omfattande renovering och ombyggnation och beräknas stå färdig i slutet av 2023.

Intea förvärvade tidigare under året fastigheten Ånge Hjältan 4:11. Kriminalvården kommer att disponera hela fastigheten som har en total uthyrningsbar yta om cirka 14.300 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår preliminärt till 27,8 mkr. Hyresavtalet löper fram till år 2043 och är villkorat av regeringens medgivande.

– Viskan är den andra anstalten som Intea och Kriminalvården tillsammans återöppnar på kort tid. Nu väntar nästa steg där fastigheten ska renoveras och anpassas för verksamheten, säger Charlotta Wallman Hörlin, operativ chef, Intea.

– Det känns mycket roligt att vi kan öppna Viskan igen. Det är positivt både för myndigheten och för regionen, det innebär nya jobbtillfällen i ett område som tappat många arbetstillfällen, säger Johan Modin, regionchef i Kriminalvårdens region Nord.

Anstalten öppnades ursprungligen år 1974 och nyttjades av Kriminalvården fram till år 2009. Ett återöppnande beräknas skapa 120 nya anstaltsplatser och omkring 100 nya arbetstillfällen i Ånge kommun. Fastigheten omfattar 10 byggnader med bland annat boendeytor, tillagningskök, sporthall och lokaler för sysselsättning.

”Det är en arbetsseger för vår samverkan i regionen att en återetablering nu är på plats. Tack till alla som bidragit positivt för att få detta på plats. Nu kör vi, omkring 100 arbetstillfällen i vårt arbete för jobb, jobb och jobb”, säger Erik Lövgren, kommunstyrelsens ordförande i Ånge.

Specialfastigheter avyttrade fastigheten i Ånge 2012. Det statliga bolaget äger lejonparten av landets anstaltsfastigheter.

Intea äger sedan tidigare en fängelsefastighet, den i Härnösand.

Ett av Sveriges största fängelser, Salberganastalten i Sala har privat fastighetsägare via Skandrenting. Fängelset i Västervik ägs av Gertrudsvik Fastigheter. I Vänersborg har Stenvalvet nyligen förvärvat en anstalt.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan