Johanna Skogestig, vd Vasakronan. Foto: Gustav Kaiser

Starkt från Vasakronan som når 180 miljarder

Vasakronan redovisar för 2021 ökade hyresintäkter, ett ökat driftsöverskott och har en hög värdetillväxt. Fastighetsbeståndet värderades vid årsskiftet till hela 181,6 miljarder kronor. En starkt transaktionsmarknad driver upp bolagets fastighetsvärde.

Annons

Det är en riktigt stark värdeutveckling som Vasakronan visar upp på sitt bestånd under 2021. Snittet för hela beståndet hamnade på 9,5 procent, att jämföra med de 0,8 som året innan gav. Allra starkast har utvecklingen varit för deras projektfastigheter som hade 13 procents positiv värdeutveckling medan den hamnade på 8,8 procent för förvaltningsbeståndet.

Starkast gick beståndet i Stockholm som ökade med 10,3 procent varpå följde Göteborg 9,4 procent, Uppsala 6,9 procent och Uppsala med 5,2 procent. Det genomsnittliga direktavkastningskrav som använts i värderingarna är 3,87 procent jämfört med 4,12 procent för ett år sedan.

Ur Vasakronans bokslut 2021

  • Hyresintäkterna ökade med 6 procent (0) och uppgick totalt till 7.425 mkr (7.006). I ett jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 2 procent (-1)
  • Nyuthyrningar har gjorts av 124.000 kvadratmeter (119.000) med en årshyra på 592 mkr (535). Nettouthyrningen uppgick till -56 mkr (-18) för helåret, men under fjärde kvartalet var den starkt positiv med 132 mkr (-136).
  • Prisförändring vid omförhandlingar uppgick till i genomsnitt 8 procent att jämföra med 7 procent föregående år. Totalt har omförhandlingar motsvarande en årshyra om 1.326 mkr (977) genomförts under året
  • Uthyrningsgraden uppgick till 91,4 procent (91,9) vid periodens utgång. Vakansen förklaras till 1,1 procentenheter (2,0) av vakanser i pågående projekt och utvecklingsfastigheter
  • Driftöverskottet ökade med 7 procent (0) och uppgick totalt till 5.533 mkr (5.189). I ett jämförbart bestånd ökade driftöverskottet med 2 procent (0)
  • Resultat före värdeförändringar och skatt ökade till 4.391 mkr (3.577)
  • Värdeförändring på fastigheter uppgick till 15.255 mkr (1.083), vilket motsvarar en värdeökning på 9,5 procent (0,8). Värdeförändringen förklaras framförallt av sänkta avkastningskrav
  • Fastighetsbeståndets värde uppgick vid periodens utgång till 181.575 mkr (162.420)
  • Värdeförändring på derivat uppgick vid periodens utgång till 938 mkr (167)
  • Resultat efter skatt 16.359 mkr (3.714)
  • Vinstutdelning om 4.000 mkr (2.000), föreslås årsstämman

Kommentar från Johanna Skogestig, vd Vasakronan:

– Jag är nöjd med driftöverskottet som ökade med hela 7 procent vilket förklaras av hög uthyrningsgrad i färdigställda projekt och framgångsrika omförhandlingar. Efter en avvaktande inledning på året kan jag konstatera att verksamheter och företag nu går bra och vågar fatta framtidsinriktade beslut. Det märks i den stora volymen nytecknade avtal under fjärde kvartalet som resulterade i en positiv nettouthyrning på 132 miljoner kronor. Det kompenserar i princip för den ökade volymen uppsägningar som vi såg under första halvåret. Även volymen omförhandlade avtal är större än vanligt och summerar till 1,3 miljarder kronor på helåret.

– Efter en tuff period med få nyetableringar inom handel och andra verksamheter i gatuplan ser jag nu en tydlig förändring i våra citylägen. Inte minst i centrala Stockholm där vi tecknat en rad nya hyresavtal i slutet av året.

– Merparten av årets goda resultat kommer från en hög orealiserad värdetillväxt i portföljen och jag kan bara konstatera att det är tolfte året i rad som vi redovisar en positiv värdeförändring. Uppgången i förvaltningsportföljen förklaras delvis av en stabilare hyresmarknad och det positiva resultat vi ser i våra omförhandlingar. Den främsta effekten kommer dock från den rekordstarka transaktionsmarknaden som bekräftar att det finns en betalningsvilja för fastigheter. Det i kombination med god tillgång på kapital fortsätter att pressa ner avkastningskraven och driva värdeutvecklingen.

Uthyrningsgraden som Vasakronan redovisar uppgår alltså till 91,4 procent (91,9) vid periodens utgång. I Stockholm och Uppsala har den minskar något, till 91 procent (92) respektive 94 (96). I Göteborg ligger den oförändrat högt, på 95 procent. I Malmö har bolaget ökat uthyrningsgraden till 91 (88).

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan