Bröderna Boultbee borta och EFM varnas

Annons

Bröderna Boultbee har nu ingen som helst makt över de tio köpcentrum i Stockholm som de förvärvade försommaren 2007. Makten ligger nu helt hos det bankkonsortium som leds av Royal Bank of Scotland. Det meddelade advokaten Lars Söderqvist  under måndagseftermiddagen. Han har sedan i torsdags ersatt den tidigare styrelsen i Boultbee (Stockholm) Holding AB och är den enda styrelseledamoten.

– Det egna kapitalet är nu återställt genom den nya lösningen. Det finns nu tillräckligt kapitalstyrka för att driva vidare och utveckla köpcentrumen, säger Lars Söderqvist till Fastighetsvärlden och tillägger att den nya finansiella lösningen innehåller medel som fungerar för långsiktig investerarhorisont.

Söderqvist ville vid pressträffen inte berätta vilka banker utöver Royal Bank of Scotland som finns med i bankkonsortiet, om det är samma som tidigare eller om det tillkommit nya aktörer. Den finansiella strukturen hamnade under rejäl ekonomisk press när Lehman Brothers gick i konkurs.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har bankkonsortiet under en längre tid försökt sälja de tio köpcentrum som ingår i Centrumkompaniet och som nu berörs.

– Det försäljningsarbetet påverkas inte av den nya ägarkonstellationen, säger Söderqvist och tillägger att det som nu sker inte på något sätt är en ”tvångsförvaltning”.

Bröderna Steve och Clive Boultbee har ställt sina aktier till förfogande och har därmed inget inflytande över bolaget. Rent formellt är dock bröderna kvar vid makten eftersom några juridiska spörsmål återstår att lösa, men Söderqvist ser inte det som något problem.

Förvaltningen kommer tillsvidare att skötas av den befintliga fastighetsförvaltaren EFM. Det är ett dotterbolag som ägs av bröderna Boultbee.

– Jag räknar med att inom två till tre veckor träffa samtliga hyresgäster vid olika möten. Det finns kritik mot EFM och det måste jag beakta inför mina kommande beslut. Det finns ett löpande avtal med EFM, men om man inte lever upp till villkoren så gäller inte avtalet längre. Jag kommer att lyssna på hyresgästerna och höras deras åsikt om EFM och därefter bestämmer jag mig. Men jag kan redan nu säga att jag inte är någon snäll person, säger Söderqvist och konstaterar att bröderna Boultbee inte kommer att han något med förvaltningen att göra och att personal från EFM inte kommer att få medverka vid mötena..

Lars Söderqvist är partner vid advokatfirman Hökerberg & Söderqvist. Han har arbetet med finansiella frågor sedan 1985 och arbetar mycket med obeståndsfrågor som konkursförvaltare och rekonstruktör. Söderqvist räknar med att inom kort såväl anställa personer för att arbeta med Centrumkompaniet (som numera heter Nya Galleriabolaget) och att anlita konsulter.

– Jag skulle bli förvånad om handlarna inte uppskattar förändringen. Den kultur som tidigare funnits måste bytas ut.

Boultbees jätteförvärv av Centrumkompaniet, innehållandes tio köpcentrum, från Stockholms stad för 10,4 miljarder stod klart den 9 maj 2007. Fastighetsvärlden hade redan tidigare avslöjat vem som var köpare, men priset väckte stor uppmärksamhet och politikerna och tjänstemännen i Stockholms stadshus jublade. Köpeskillingen var flera miljarder över den summa de vågat hoppas på ursprungligen. Flera andra investerar var dock ganska nära och enligt uppgift till Fastighetsvärlden var det norska KLP samt de båda holländska bolagen ING och Eurocommercial som var med och lämnade bud i den andra och slutliga budrundan.

I säljdirektiven sökte Stockholms stad en långsiktig ägare. Att Boultbee i Norden sålt för sju miljarder de senaste åren hade ingen berättat förrän Fastighetsvärlden gjorde det. Steve Boultbee Brook har aldrig gjort någon hemlighet av affärsidén:

– Utnyttja vågens kraft och stanna aldrig kvar vid en strand med lugnt vatten. Det gäller att hoppas från våg till våg, sade Steve Boultbee Brooks i en lång exklusiv intervju med Fastighetsvärlden som ägde rum på företagets huvudkontor i London, som finns på en pråm i Themsen, i samband med förvärvet.

Centrumkompaniet är det sista fastighetsbestånd i Sverige som förknippas med de båda brittiska bröderna Steve och Clive Boultbee Brooks. Bolaget Boultbee har sedan drygt ett år avyttrat resterade köpcentrum. I december såldes Galleria Gränden i Linköping till Lundbergs för 371 miljoner vilket var en förlustaffär. Därefter tvingades Boultbee sätta Centra i Västerås, vilken senare köptes av Niam för 187 miljoner. I juni ifjol köpte Diligentia galleriorna i Uppsala, Norrköping och Skövde för 1.440 miljoner kronor och för några veckor sedan köpte Carlyle de båda återstående köpcentrumen, båda i Västerås, för en köpeskilling som Fastighetsvärlden bedömt till 850 miljoner kronor.

I centrumkompaniet ingår tio köpcentrum i Stockholm där där fyra står för merparten av värdet. Av dessa är Skärholmen Centrum den allra största och de övriga tre ligger inom tullarna och är Ringen (Skanstull, Södermalm), Västermalmsgallerian (Fridhemsplan, Kungsholmen) och Fältöversten (Karlsplan, Östermalm). Övriga köpcentrum som ingår i portföljen är Högdalen, Rinkeby, Tensta, Älvsjö, Hässelby gård och Bredäng.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan