Stockholm stad säljer ut köpcentrum för miljarder

Enligt den politiska plattform som den nya borgerliga trion i Stockholms stadshus har antagit framgår att Centrumkompaniet, ägt av det kommunala bolaget Stadshuset AB, ska avyttras. Enligt Fastighetsvärldens bedömning kan en försäljning på den glödheta marknaden för butiksfastigheter ge Stockholms skattebetalare så mycket som sex miljarder kronor. Det kan till och med bli den största fastighetsaffären i Sverige någonsin.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning kan en försäljning på den glödheta marknaden för butiksfastigheter ge Stockholms skattebetalare så mycket som sex miljarder kronor. Det kan till och med bli den största fastighetsaffären i Sverige någonsin (rekordet idag är Keops köp från Kungsleden för 6,3 miljarder). Både svenska och internationella aktörer har sedan regimskiftet visat stort intresse för beståndet, bland annat brittiska Boultbee.
– Att sälja Centrumkompaniet är prioriterat eftersom det inte finns någon kommunal kärnverksamhet i bolaget. Det handlar bara om att trycka på knappen, sen för vi se om det blir styckeförsäljningar eller en paketförsäljning. Min utgångspunkt är att vi ska vara öppna för båda, säger Kristina Axén Olin (m) till Fastighetsvärlden Idag. Hon väljs med största sannolikhet till finansborgarråd vid fullmäktigemötet i kväll.
I Centrumkompaniet ingår tio köpcentrum, bland annat attraktiva Fältöversten, Västermalmsgallerian, Ringen och stora Skärholmen Centrum som just nu byggs ut till ett av Nordens största köpcentrum.  Totalt omfattas ungefär 40 fastigheter med en kommersiell yta på cirka 270 000 kvadratmeter. Även flera gallerior som inte ingår i Centrumkompaniet kan komma att tillföras, som till exempel Vällingby centrum och galleriadelen som byggs i studentskrapan på Södermalm.
– När det gäller studentskrapan och Vällingby Centrum är det mer osäkert. Det är projekt som kostat väldigt mycket pengar och där vi måste fundera över vad vi ska göra, säger Axén Olin.
Fastighetsvärlden Idag 2006-10-16

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan