Adam Backström har gått ur tiden

Endast några dagar före han skulle fylla 83 år avled Adam Backström i slutet av februari.

Annons

Efter att ha flyttat utomlands vid mitten av 70-talet bodde Adam Backström under sina sista år åter i Sverige, på Gärdet i Stockholm.

Hans storhetsperiod i den svenska fastighetsbranschen var under det tidiga 70-talet då han i snabb takt gjorde fastighetsaffärer, i synnerhet på Stockholmsmarknaden. Men på den tiden var snabba fastighetsaffärer ingenting som uppskattades medialt. Affärerna skedde i en marknad som var under förändring, där politiska regleringar försvann och nya kom till.

Just en sådan är anledningen till att hans namn klingar bekant hos många, utan att de har någon direkt vetskap om hans affärsverksamhet. Det handlar om den förvärvslagstiftning som kom i mitten på 70-talet och som ofta kallades ”lex Backström”.

Även om mycket kom att handla om bostadsaffärer så var hans ursprungliga affärsidé  främst att finna noterade bolag med undervärderad substans. Och vanligtvis gällde det kommersiella fastigheter. I värderingen av bolagen togs det under 70-talet ofta inte hänsyn till de underliggande fastigheternas värde, vilket innebar att det fanns ”dolda övervärden”. Genom att stycka upp bolagen, eller sälja av tillgångar kunde betydande vinster göras. Men även den typen av ”asset stripping” ansågs vara spekulation och därmed fult.

Politiskt rådde en vänstervåg och klimatet var helt annorlunda än i dag. Backström med flera pekades ut som spekulanter som gjorde pengar på hyresgäster i dåligt underhållna bostadshus och att de snabbt sålde vidare fastigheterna. Men det Backström förvärvade var ofta fastigheter som redan hade eftersatt underhåll, men som var möjliga att renovera.

Han med flera insåg att det fanns möjligheter till en förändring av hyrorna i framtiden eftersom den gamla hyresregleringen var på väg att avskaffas. Innerstadslägena var eftersatt när politiskt fokus låg på att bygga mycket och stort främst i förorterna. Affärerna var många och belåningen hög, samtidigt som inflationen låg mellan 6-10 procent, så det fanns betydande värdestegringar att ta hem för att sedan kunna göra fler affärer. Fastighetsägandet var betydligt mer fragmenterat än i dag och brf-hus hörde till undantagen.

Två betydande affärer som Backström gjorde med bostadsfastigheter var bakgrunden till att den kommande lagen just kom att kallas ”lex Backström”. Dels var det ett utköp av det noterade Credo med mycket bostadsfastigheter i Stockholms innerstad, dels ett köp av ett stort bestånd bostäder från Åkerlund & Brauner. Bägge dessa såldes vidare inom några år och allmännyttiga Svenska Bostäder var den huvudsakliga köparen.

Trots den ”legitima” köparen sågs det som en spekulativ affär av säljaren. Det politiskt styrda miljonprogrammet pågick och generellt gynnades de allmännyttiga bolagen av de politiska beslut som fattades. Kommunerna fick stor politisk makt, och ett av dessa instrument blev nu alltså ”lex Backström” där man kunde styra vem som fick köpa en hyresfastighet. Spekulation var ett vitt begrepp, det kunde innebära att en ägare sålt ett hus vart femte år.

De inblandade uppfattade det som en klappjakt där de utpekades som oseriösa för att de tjänade pengar på att sälja fastigheter med vinst. Efter försäljningen till Svenska Bostäder avvecklade Backström åren därefter helt sin verksamhet i Sverige och flyttade först till Storbritannien och senare till USA där han fortsatte med sin affärsverksamhet. Från fastigheter tog han sedan sig in i en annan bransch, rederinäringen. Den blev dock alls inte så framgångsrik som en gång hans satsningar inom fastighetssektorn, utan fick avvecklas med stora förluster som följd.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan