En friare Tollemark blickar framåt

Han har varit vd sedan han var 27 år. Nu berättar Lars-Åke Tollemark om den tid som väntar efter att han lämnat vd-stolen vid jätten Unibail-Rodamco-Westfield.

Annons
Lars-Åke Tollemark.
Visa faktaruta

2010 började Lars-Åke Tollemark vid Unibail-Rodamco. Tre år senare blev han vd över den nordiska verksamheten och har bland annat varit med om att utveckla MoS och bygga ut Täby C. Den 22 december berättade Fastighetsvärlden att Tollemark lämnar vd-stolen och nu berättar 61-åringen mer om framtiden.

– Det är en succession som varit planerad länge. Jag har varit vd sedan jag var 27, så det är väldigt skönt att inte längre ha det dagliga operativa ansvaret. Jag och chefen i Paris har sedan några år letat efter en möjlig efterträdare. Och det känns jättebra med Jurn Hoeksema.

Hoeksema kommer ursprungligen från Holland, men har bott i Stockholm i sex år och är därmed välbekant med den lokala marknaden. Han har de senaste två åren arbetat inom URW-koncernen som director of operations Europe. Tidigare har han bland annat jobbat på Citycon. Hoeksema tog över vd-stolen vid årsskiftet.

– Det är även en bra tajming för överlämnandet när det är dags att bygga det nya Unibail-Rodamco-Estfield efter pandemin.

Tollemark har kontrakt med Unibail-Rodamco-Westfield som senior advisor till april 2023. Han kommer att jobba utifrån egen firma och är fri att ta uppdrag så länge dessa inte kolliderar. Åt U-R-W kommer Tollemark sannolikt mest komma att jobba med investeringar och försäljningar samt ha kvar kontakten med kommunerna liksom att sitta kvar i Stockholms handelskammares fullmäktige.

När Fastighetsvärlden ber Lars-Åke Tollemark att rangordna de tre bästa minnena från tiden med bolaget.

1) Öppningen av Mall of Scandinavia. ”Det slår allt. Vi hade tvingats skjuta på den sedan länge planerade öppningen så att det istället blev en torsdag, och det regnade dessutom. Kanske skulle det inte komma någon? Men det blev folkstormning och trafikkaos.”

2) Passionen. ”Alla människor inom bolaget som verkligen brinner för det vi gör. Det finns en otrolig passion. Som vd måste man hålla sig på tårna.”

3 Internationella miljön. ”Det är väldigt speciellt jämfört med andra bolag. Och det underlättar om man har hybris… Det är ett bolag där det handlar om att man ska prestera.”

U-R-W har från årsskiftet slagit ihop sex tidigare regioner till fyra, och som en konsekvens av det så utgör Norden och Nederländerna numera en region. U-R-W äger fyra köpcentrum i Sverige, ett i Danmark och fyra stora i Nederländerna (som är Rodamcis hemland, och U-R-W är noterat vid börsen i Amsterdam).

Läs gärna Fastighetsvärlden stora personporträtt på Lars-Åke Tollemark. Det har rubriken Storleken i fokus.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan