Emilshus köper fastigheter för 239 miljoner

Emilshus har i tre separata affärer förvärvat fastigheter för 239 miljoner kronor. Bland annat en stor fastighet som tidigare var i händerna på en mycket uppmärksammad entreprenör.

Annons

Köpen har ägt rum i Vetlanda, Växjö och Kalmar.

I Vetlanda har Emilshus förvärvat en större industrifastighet med en uthyrbar area om 48.100 kvm. Hyresvärdet uppgår till 18 miljoner med en genomsnittlig duration om 8 år. Fastighetsvärlden kan berätta att det handlar om Trivselhus stora fastighet i Landsbro, strax väster om Vetlanda. Säljer gör ett konsortium med Londonbaserade Round Hill Capital i spetsen. De förvärvade fastigheten 2016 som del i ett paketköp om totalt 950 miljoner kronor, läs mer här. Affären i Vetlanda gäller fastigheterna Broby 25:1 och 47:1 – läs mer om historien bakom fastigheterna nedan!

JLL var rådgivare i transaktionen i Vetlanda.

I Växjö har Emilshus förvärvat en industri- lagerfastighet med en uthyrbar area om 5.100 kvm. Hyresvärdet uppgår till 6,2 miljoner med en genomsnittlig duration om 6 år.

I Kalmar har Emilshus förvärvat en industri- lagerfastighet med en uthyrbar area om 3.700 kvm. Hyresvärdet uppgår till 2,5 mkr med en genomsnittlig duration om 4 år.

Vd:n Jakob Fyrberg i kommenterar:

– Emilshus utökar sitt fastighetsinnehav enligt bolagets målsättning att växa ytterligare i Småland och inom området lätt industri/logistik.

Emilshus är ett småländskt fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter med hög direktavkastning. Emilshus fastighetsbeståndet uppgår per oktober 2020 till cirka 294.000 kvm uthyrningsbar area fördelat på 58 fastigheter inom segmenten lätt industri/logistik, kontor och handel.

Fastigheterna i Vetlanda har legat bakom ett miniimperium som fick rubriker i rikspress. Här fanns tidigare småhustillverkaren Borohus fabrik. Bakom det bolaget fanns Riquma-koncernen och  entreprenören Curt Wrigfors. Bolaget gick i konkurs i finanskrisen 1991 och även 1993.

Riquma låg bland annat bakom Ekerum Golf Resort på Öland (som senare hamnade hos Fabege) och Astrid Lindgrens värd i Vimmerby. Ett flertal företag köptes upp, liksom flera hotell och andra verksamheter. Hustillverkaren och Wrigfors var storsponsor till hockeylaget Team Boro som värvade flera av Sveriges mest kända hockeyspelare i jakten på en plats i elitserien – och nästan lyckades – innan pengarna tog slut. Wrigfors fick även stor uppmärksamhet för att han flög ner Carola Häggkvist så hon kunde se matcherna.

Fastigheten i Vetlanda som nu alltså Emilshus tar över har numera småhustillverkaren Trivselhus som hyresgäst. Sedan 2009 ingår Trivselhus i skogskoncernen Södra, en av Sveriges största skogsägarföreningar med fler än 52.000 skogsägare som medlemmar. Bolaget planerar flera investeringar vid fastigheten i Vetlanda efter att tidigare beslutat om en samlokalisering av verksamhet dit.

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan