Jeanette Reuterskiöld och Lotta Werner Flyborg. Foto: SGBC

Årets vinnare i Sweden Green Building Awards korade

Sergelhuset, Masthuggskajen och Hans Wallström. Det är några av årets vinnare av Sweden Green Building Awards.

Annons

Vinnarna i tävlingen inom hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Awards, har korats.

Bland vinnarna finns Sergelhuset i Stockholm, Masthuggskajen i Göteborg och Region Stockholms utbyggnad av tunnelbanan till Barkaby. Årets person inom hållbart byggande är Hans Wallström, hållbarhetschef Skanska Commercial Development Nordic.

Sweden Green Building Awards delas årligen ut till personer och projekt som visat de bästa exemplen på hållbart samhällsbyggande i Sverige.

– Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets miljöpåverkan och vi måste snabbt ställa om för att klara klimatmålen. Årets vinnare i Sweden Green Building Awards visar att samhällsbyggnadssektorn satsar gemensamt och lyckas genomföra banbrytande och långsiktiga hållbarhetslösningar, säger Lotta Werner Flyborg, vd Sweden Green Building Council.

Årets BREEAM-byggnad: Foajén

Fastighetsägare: Jernhusen

Juryns motivering: Med ett centralt läge i Malmö var fastighetsägarens ambition att skapa ett grönt och inbjudande kvarter med många mötesplatser där människor tycker om att arbeta, bo och leva. Utmärkande för Foajén har varit ett engagerat samarbete mellan byggherre och entreprenör, med ett stort fokus på att tillsammans bygga en organisation som stöder genomförande och uppföljning av certifieringen.

– Foajén är ett resultat av gott lagarbete och vi delar vinsten med alla duktiga aktörer som hjälpt oss skapa ett hållbart hus. Det här sporrar oss också att lyfta ribban ännu högre framöver, konstaterar en nöjd Freddie Bergkvist, projektutvecklingschef på Jernhusen

Årets LEED-byggnad/projekt: Sergelhuset

Fastighetsägare: Vasakronan

Juryns motivering: Sergelhuset är ett enastående exempel på ett harmoniskt och integrerat tillvägagångssätt för social och miljömässig hållbarhet med en suverän gestaltning mitt i centrala Stockholm. Projektet är banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ, från omfattande bevarande av betongstommen till regnvattenbesparing och innovativa energilösningar.

Årets Citylab-projekt: Masthuggskajen

Fastighetsägare: Elof Hansson Fastigheter, Balder, NCC Property Development, Riksbyggen, Stena Fastigheter, Älvstranden Utveckling tillsammans med Göteborgs Stad.

Juryns motivering: Masthuggskajen i Göteborg är i högsta grad en ”influencer” inom hållbar stadsutveckling. Det centralt belägna området vid vattnet, känt för sitt rika kulturliv, ska nu förtätas med ytterligare 1 300 bostäder, parker, förskolor, hotell samt fem till sex tusen arbetsplatser. Masthuggskajens hållbarhetsprogram har på ett unikt sätt tagits fram i bred samverkan med samtliga aktörer med ett innovativ fokus på social hållbarhet.

– Det är väldigt kul att priset går till Masthuggskajen. Det som är unikt för utvecklingen av Masthuggskajen är helhetsgreppet som tas av samtliga aktörer för att tillsammans utveckla en mer hållbar stadsdel. Citylab är den första svenska certifieringen för hela stadsdelar och det är väldigt roligt att Masthuggskajen kammade hem förstapriset, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

– Det är fantastiskt. Vi känner oss stärkta och får ännu mer energi att ta våra ambitioner hela vägen. Vinsten är ett kvitto på det hårda arbete som vi lagt ner tillsammans i projekt Masthuggskajen. Vi har under lång tid arbetat systematiskt med att integrera hållbarheten i stadsutvecklingsprocessen och ser nu resultat, säger Kristian Käll, processledare för hållbarhet på Älvstranden Utveckling.

Årets miljöbyggnad: Sävehuset/Wisbygymnasiet

Beställare: Region Gotland

Att våga satsa på ambitiösa ombyggnadsprojekt istället för att riva och bygga nytt är avgörande för ett framtida, hållbart samhällsbyggande och här är Sävehuset i Visby en förebild och inspirationskälla. Det är imponerande att projektet, förutom att uppnå Miljöbyggnad Guld, lyckats få detta höga betyg i så många indikatorer, vilket är ovanligt i en total ombyggnad som detta.

Årets person inom hållbart byggande: Hans Wallström

Årets person inom hållbart byggande är Hans Wallström och han får priset för sitt långa arbete med hållbarhet inom byggbranschen. Hans har sedan i slutet av 90-talet varit pådrivande och operativt aktiv för ett hållbart byggande och förstod tidigt nyttan med miljöcertifieringssystem. Han är idag hållbarhetschef på Skanska Commercial Development Nordic och har tillsammans med Skanskas medarbetare visat att höga, ambitiösa miljömål kan sättas upp och även nås. I sin nuvarande roll har Hans en mycket stor påverkan på bygg- och fastighetsbranschens hållbarhetsarbete i Norden.

Årets utmärkelse i hållbar infrastruktur: Blå linje till Barkaby

Beställare: Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Motivering: Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana har visat på ett modigt ledarskap i fråga om hållbarhet och innovation. Projektet att förlänga den blå tunnelbanelinjen till Barkaby visar på ett hållbarhetsarbete som är förankrat i alla tre hållbarhetsdimensionerna; miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan