Klövern satsar på kongress- och kulturhus i Eskilstuna

Centrala Eskilstuna ska få en ny flaggskeppsbyggnad. Eskilstuna kommun och Klövern ska gemensamt utreda om det går att bygga ett kongress- och kulturhus med tillhörande hotell. Skulle projektet om cirka 25.000 kvm förverkligas innebär det att Klövern gör comeback på allvar i Eskilstuna.

Annons

Beslut fattas av kommunfullmäktige den 17 juni.

Det handlar om två kvarter, varav det ena innehåller Klöverns galleria Cityhuset som följde med köpet av Agora. Dessutom finns på platsen idag ett parkeringshus, en markparkering och ytterligare en markparkering som Klövern köpt från Peab. Här finns även stadsbiblioteket och Eskilstuna teater som ägs av kommunen.

Eskilstuna kommun har utrett planer som summerat 23.000–33.000 kvm BTA. I det förslag som parterna tittar på nu ingår cirka 25.000 kvm efter att bland annat biograf tagits bort.

Det handlar om 10.000 kvm för ett kulturhus som kan komma att inrymma kulturskola och bibliotek samt scener och större möteslokaler. 6.000 kvm kongress och 2.000 kvm för gemensamhetsytor vid kongressen samt 6.000 kvm för hotell. Tanken är att kongress- och kulturhuset ska inrymma en sal för möten och scenkonst som kan ta emot upp till 1.000 personer.

Utgångspunkten är att kommunen ska ansvara för kulturhuset medan kongress och hotell ska drivas av näringslivet. .

– Vi tycker det är intressant att jobba gemensamt med kommunen för en bra utveckling av Eskilstuna centrum. Det är viktigt med olika verksamheter som stärker centrum, säger Patrik Mellgren som är projektutvecklingschef Sverige/Skandinavien Klövern.

Vem som kommer äga vad får framtiden utvisa. Mellgren säger till Fastighetsvärlden att bolaget gärna även skulle få till fler bostäder i närområdet.

Frågan om ett kongress- och kulturhus har varit aktuell under många år i Eskilstuna och flera olika utredningar har genomförts. Kommunfullmäktige beslutade i oktober förra året att kommunen skulle träffa en överenskommelse med en medaktör för att undersöka möjligheten att bygga ett kongress- och kulturhus med hotell på den mest fördelaktiga platsen för kommunen.

– Ett kongress- och kulturhus skulle bidra både till fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och till att utveckla Eskilstuna som kulturstad. En placering i centrala Eskilstuna skulle vara ett värdefullt tillskott för att utveckla innerstaden vidare, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förstudien pekade på stora samhällsekonomiska effekter; totalt cirka 40 arbetstillfällen under en 10-årsperiod samt turistekonomiska effekter motsvarande drygt 40 miljoner kronor per år.

Kommunens förhoppning är att det nya kongress- och kulturhuset ska kunna stå klart 2026. Det finns dock markföroreningar som ska utredas och man ska även ta hänsyn till riksintresset och bygghöjden.

Satsningen i Eskilstuna innebär att Klövern gör comeback i orten efter att ha sålt sin sista fastighet där 2017. Bestånd i orten har dock funnits via Agora som förvärvades 2015.

Klövern ligger sedan tidigare bakom hotell i Uppsala, Västerås, Örebro och Mölndal.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan