Fredrik Palm lämnat Alecta

Fastighetsvärlden kan berätta att Fredrik Palm lämnat chefsstolen vid Alecta – en av landets största fastighetsägare.
Danor Ghersinichs är tf fastighetschef från 1 september.

Annons

– Alecta har satt igång en rekryteringsprocess för att hitta en efterträdare. Fredrik Palm har valt att sluta för att starta egen verksamhet, säger Hans Sterte, vice vd och chef för Alectas kapitalförvaltning, till Fastighetsvärlden.

Fredrik Palm har arbetat inom Alecta sedan 2007 blev 2011 ansvarig över de direktägda fastigheterna och något senare även för de indirekta fastighetsinvesteringarna i Sverige (Alecta är bland annat stor ägare i Heimstaden och ytterligare ett tiotal välkända JV-bolag). Under de senaste åren har han även varit ansvarig för de utländska investeringarna.

Palm har tidigare arbetet vid CBRE och Ramböll.

Här berättar Fredrik Palm själv för Fastighetsvärlden om sina framtidsplaner och vad han är mest stolt över under sina tolv år vid Alecta.

Fredrik Palm röstades 2018 fram till plats 31 i Fastighetsvärldens omröstning om branschens mäktigaste. Alecta listades i början av årets som den 25:e största fastighetsägare i Sverige med fastigheter för 33 miljarder kronor.

Total fastighetsexponering för Alecta, inklusive JV:n och investeringar utomlands, uppgår till cirka 120 miljarder kronor.

I Sverige äger Alecta ett flertal handelsplatser, bland annat A6 i Jönköping, Signalfabriken i Sundbyberg, Giraffen i Kalmar, Flygfältets handelsområde i Norrtälje, Värmdö marknad och Krämaren i Örebro. För två år sedan köpte Alecta även in sig i det stora handelsprojektet Kongahälla i Kungälv. Alecta är även, tillsammans med Ica Fastigheter, delägare i Ancore.

När det gäller kontorsfastigheter i Stockholm city äger Alecta bland annat Word Trade Center, Höjden 11 och 14 på Regeringsgatan (där Alecta har sitt huvudkontor), Vildmannen 3 på Norrlandsgatan och Skravelberget Större 19 på Ingmar Bergmans gata. På Kungsholmen äger bolaget Väktaren 35 och 36 vid Fridhemsplan (Åhlénshuset) samt tre fastigheter längs Essingeleden (med bland annat Nordea som hyresgäst), nära Skanskas och Kungsledens huvudkontor. I Upplands Väsby köpte Alecta nyligen loss hela Bredden (tidigare InfraCity) från Profi, läs mer här. På Lidingö köpte bolagen även nyligen en hotellfastighet, läs mer här. Bolaget äger även sju fastigheter i centrala Göteborg, bland annat en modern mellan Gamla och Nya Ullevi.

Bolaget har även funnits på säljsidan i Sverige. I april 2019 sålde duon Bockasjö och Alecta elva logistikfastigheter i Sverige för 3,8 miljarder kronor till Prologis, läs mer här. Under sommaren kunde Fastighetsvärlden berätta att Alecta hoppat av sitt delägande i Stenvalvet, läs mer här. Under våren sålde bolaget två fastigheter i Helsingborg till Wihlborgs, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Ny restaurang på Medborgarplatsen

Flyttar in bredvid Burger King centralt på söder.

Banken drog panten för Oscar

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Property.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Tillbaka till förstasidan