Fredrik Palm: ”Dags att göra något nytt och eget”

Efter 12 år på Alecta har Fredrik Palm valt att lämna bolaget där han genom åren blivit ansvarig för allt mer till att för några år sedan bli ansvarig för allt. Det rör sig om en fastighetsexponering på totalt cirka 120 miljarder kronor.

Fredrik Palm berättar för Fastighetsvärlden att han sa upp sig vid midsommar och att uppsägningstiden är tre månader, så han jobbar kvar till 25 september.

– Jag kände att det var dags att göra något annat, och Alectas fastigheter och investeringar har utvecklats väldigt bra. Det är dessutom förändringar på gång inom organisationen, så det passade bra.

När det gäller framtiden säger han följande:

– Jag ska göra något eget där jag ska hjälpa andra att investera och ta in kapital. Jag gillar affärerna. Vi har gjort väldigt mycket sådant på Alecta förstås, men på ett annat sätt, säger Palm till Fastighetsvärlden och ber att få återkomma i oktober om mer detaljer.

När han fick ansvar på Alecta 2011 var det egna kapitalet i fastigheter runt 30–35 miljarder kronor. Idag är det cirka 84 miljarder kronor.

När Fastighetsvärlden ber Fredrik Palm nämna tre saker eller affärer som han är mest nöjd med under de tolv åren blir svaret:

  • ”Att vi har varit duktiga att investera utomlands. Vi gjorde det tidigt och vi har gjort det i mycket större omfattning än de andra institutionerna.”
  • ”Köpen i områden där Stockholm växer. Till exempel när vi förvärvade av Carlyle i Nacka strand eller nyligen när vi kunde köpa Bredden i Upplands Väsby för endast 11.000–12.000 kr/kvm”.
  • ”Våra förvärv på Västra Kungsholmen har varit väldigt lyckade, med en riktigt bra hyresutveckling. Vi scoutade området tidigt. Även i Göteborg är vår affär vid Heden något liknande”.

Danor Ghersinichs är tf fastighetschef vid Alecta från 1 september. Alecta har satt igång en rekryteringsprocess för att hitta en efterträdare till Fredrik Palm.

Fler Nyheter från förstasidan

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Tillbaka till förstasidan