Fredrik Palm: ”Dags att göra något nytt och eget”

Efter 12 år på Alecta har Fredrik Palm valt att lämna bolaget där han genom åren blivit ansvarig för allt mer till att för några år sedan bli ansvarig för allt. Det rör sig om en fastighetsexponering på totalt cirka 120 miljarder kronor.

Fredrik Palm berättar för Fastighetsvärlden att han sa upp sig vid midsommar och att uppsägningstiden är tre månader, så han jobbar kvar till 25 september.

– Jag kände att det var dags att göra något annat, och Alectas fastigheter och investeringar har utvecklats väldigt bra. Det är dessutom förändringar på gång inom organisationen, så det passade bra.

När det gäller framtiden säger han följande:

– Jag ska göra något eget där jag ska hjälpa andra att investera och ta in kapital. Jag gillar affärerna. Vi har gjort väldigt mycket sådant på Alecta förstås, men på ett annat sätt, säger Palm till Fastighetsvärlden och ber att få återkomma i oktober om mer detaljer.

När han fick ansvar på Alecta 2011 var det egna kapitalet i fastigheter runt 30–35 miljarder kronor. Idag är det cirka 84 miljarder kronor.

När Fastighetsvärlden ber Fredrik Palm nämna tre saker eller affärer som han är mest nöjd med under de tolv åren blir svaret:

  • ”Att vi har varit duktiga att investera utomlands. Vi gjorde det tidigt och vi har gjort det i mycket större omfattning än de andra institutionerna.”
  • ”Köpen i områden där Stockholm växer. Till exempel när vi förvärvade av Carlyle i Nacka strand eller nyligen när vi kunde köpa Bredden i Upplands Väsby för endast 11.000–12.000 kr/kvm”.
  • ”Våra förvärv på Västra Kungsholmen har varit väldigt lyckade, med en riktigt bra hyresutveckling. Vi scoutade området tidigt. Även i Göteborg är vår affär vid Heden något liknande”.

Danor Ghersinichs är tf fastighetschef vid Alecta från 1 september. Alecta har satt igång en rekryteringsprocess för att hitta en efterträdare till Fredrik Palm.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan