SSM sjösätter sparåtgärder

SSM skickade sent under onsdagskvällen ut ett pressmeddelande om att bolaget sjösätter ett program för att ytterligare se över kostnaderna. Bolaget berättar även att målsättningen framöver är att minst 90 procent av SSM:s bostadsrätter ska kosta mindre än 2,0 miljoner kronor.

Annons

SSM har under 2018 anpassat strategin och bostadsprodukten för att möta målgruppens förändrade finansiella förutsättningar. Därutöver har ett kontinuerligt arbete skett för att reducera bolagets kostnadsbas.

Till följd av redan genomförd optimering av organisationen under slutet av 2018 så har bolagets totala lönekostnader för 2019 minskat med -15,0 procent, vilket motsvarar 14,0 MSEK på helår. I syfte att accelerera reduktionen av kostnadsbasen ytterligare så har SSM initierat ett sparprogram med målet att minska bolagets OH-kostnader med 50,0 procent, vilket motsvarar 25,0 MSEK på helår.

Kostnaderna berör framförallt sedvanliga centrala kostnader, kostnader för konsultstöd samt kostnader för marknadsföring och varumärke.

Bostadsmarknaden i Stockholm är fortsatt avvaktande, även om en viss stabilisering har skett under året, framförallt på andrahandsmarknaden. Under slutet av 2018 anpassade SSM sin strategi och bostadsprodukt för att möta målgruppens förändrade finansiella förutsättningar, som framförallt är en konsekvens av det utökade amorteringskravet, skuldkvotstaket samt bankernas interna kalkylräntor. Under 2018 har SSM tecknat 101 förhandsavtal, varav 38 stycken under fjärde kvartalet. Säljgraden för projekt i pågående produktion uppgick till 96,9 procent vid årets utgång.

Mot bakgrund av förändringen har SSM dels justerat den strategiska produktmixen, vilket innebär att bolaget i närtid och kommande år avser att öka produktionen av hyresrätter till 50.0 procent. En annan strategiskt viktig justering har varit att snabbt anpassa prisnivån i de projekt som är säljstartade till under 2,0 MSEK. Något bolaget har åstadkommit genom att ”rita om” till mindre och ännu mer yteffektiva bostäder.

Målsättningen framöver är att minst 90 procent av SSM:s bostadsrätter ska kosta mindre än 2,0 MSEK.

Fler Nyheter från förstasidan

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

Tillbaka till förstasidan