30 procent färre sålda för JM

JM har sålt 30 procent färre bostäder under årets nio första månader i år än i fjol. Stockholmsregionen och riket i övrigt delar på nedgången. Försäljningen utomlands ökar marginellt. Jämförs endast tredje kvartalen, där båda åren haft en svag marknad, är minskningen endast 10 procent. I den jämförelsen har försäljningen i Stockholm till och med ökat.

Annons

JM:s nyckeltal för perioden januari till och med september:

  • Intäkterna minskade till 12.011 mkr (12.457) och rörelseresultatet minskade till 1 443 mkr (1 731). Rörelsemarginalen minskade till 12,0 procent (13,9). Resultatet inkluderar en förlust inom JM Entreprenad om –61 mkr (24)
  • Resultatet före skatt minskade till 1.387 mkr (1.958) 1). Resultat efter skatt minskade till 1 079 mkr (1 588) 1)
  • Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna minskade till 27,7 procent (39,7) 1). Resultatet per aktie under niomånadersperioden uppgick till 15,50 kronor (22,40) 1)
  • Koncernens kassaflöde inklusive nettoinvestering i fastigheter uppgick till –456 mkr (1 868)
  • Antal sålda bostäder minskade till 1.712 (2.416) och produktionsstarterna minskade till 2.097 (2.690)

Antal sålda bostäder under Q3 minskade till 613 (681) och produktionsstarterna minskade till 680 (971).

Vd Johan Skoglund kommenterar:

”Bostadsmarknaden i Stockholm är avvaktande men har stabiliserats ytterligare under det tredje kvar- talet. Den avvaktande marknaden gäller särskilt för nyproduktion av bostäder med lång tid till inflyttning där benägenheten att teckna kon- trakt tidigt dock har stärkts under de senaste kvartalen. Försäljningen av våra bostäder i Stockholm har utvecklats positivt under det tredje kvartalet och särskilt beak- tat vårt begränsade utbud för inflyttning i närtid. Försäljningen i tredje kvartalet uppgick till samma nivå som andra kvartalet. Produktionsstartade bostäder i Stockholm under kvartalet stöds av en normal bokningsnivå där lönsamheten är fortsatt god i pågående produktionsvolym. Planerad produktionsstart under det tredje kvartalet av ett projekt i Stockholm med hög bokningsgrad har skjutits fram i avvaktan på slutgiltig överens- kommelse om kommunalt exploateringsarbete.”

Bolaget har verksamhet även i Norge och Finland där marknaden är annorlunda. När Skoglund fortsätter kommentera Sverige säger han:

”Vi ser att utbudet av fastigheter för utveckling av bostäder i Stockholm är förhållandevis högt och JM har en mycket god position för att utnyttja de möjligheter till förvärv som kan uppkomma. I övriga Sverige har konkurrensen om mark avtagit något under året. JMs starka finansiella ställning stödjer också vår prioritering att starta nya bostadsprojekt.”

Under niomånadersperioden så ser försäljningsutvecklingen ut så här: Sålda bostäder i JM Bostad Stockholm uppgick till 565 (955), i JM Bostad Riks 678 (1 001), i JM Utland 469 (460) och i JM Fastighetsutveckling 0 (0).

För affärssegmentet JM Bostad Stockholm så minskade intäkterna till 4 434 mkr (5 331). De minskade intäkterna under tredje kvartalet förklaras av lägre försäljning och lägre antal produktionsstarter under det senaste året. Rörelseresultatet minskade till 757 mkr (1 041). Resultatet försvagas av den lägre försäljningen. Rörelsemarginalen uppgick till 17,1 procent (19,5).

Om vi ser endast till tredje kvartalet 2018 så sålde JM 223 bostäder i Stockholm, jämfört med 213 under motsvarande kvartal 2017. Under tredje kvartalet produktionsstartades totalt 207 bostäder i flerbostadshus och småhus i Solna och Järfälla. Under tredje kvartalet har cirka 60 byggrätter förvärvats i Järfälla.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan