Stadsomvandlingsprojektet Regent Park i Kanada lyfts ofta fram som ett föredöme internationellt i att motverka segregation. Ett tiotal svenska kommuner har genom åren besökt Toronto för att hämta inspiration. Foto: Daniels Corporation.

Udda affärsmodell lyfte problemområde

Arbetslöshet, droger och gängkriminalitet. Bostadsområdet Regent Park i Toronto var ett av Kanadas mest problemtyngda. Men nu håller det på att förändras. Ett annorlunda samarbete mellan kommunen och ett privat fastighetsbolag har varit nyckeln.

Annons

Fakta om Regent Park

  • Projektstart: 2005
  • Projekttid: 15-20 år
  • Hushåll innan omvandlingen: 2.000
  • Hushåll efter: 7.500
  • 75 procent av bostäderna säljs/hyrs till marknadspriser
  • 25 procent är social housing

3 viktigaste punkterna för att lyckas med omvandlingen enligt Martin Blake:

  • Kommun och fastighetsbolag investerar i projektet tillsammans
  • Lyssna på invånarna
  • Skapa möjligheter för de som bor där

 

Visa faktaruta

Situationen i Regent Park i Toronto, Kanada, har många likheter med hur miljonprogramsområden i Sverige brukar beskrivas.

Det 28 hektar stora området uppfördes i slutet av 1940-talet och har en hög andel invandrare. För tio år sedan var det ett av de mest socialt utsatta i landet. Men nu har staden lyckat vända utvecklingen genom ett omfattande stadsomvandlingsprojekt.

Nyckeln till framgång har varit en okonventionell affärsmodell.

– Det här hade inte gått genom en traditionell markförsäljning, säger Martin Blake, vice VD på fastighetsbolaget Daniels Corporation som utvecklar Regent Park.

Han besökte häromveckan Stockholm för att berätta om projektet när Arwidssonstiftelsen arrangerade en heldag om stadsutveckling.

Det var 2005 som staden Toronto beslutade att genomföra en omfattande omdaning av Regent Park. Kommunala bostadsbolaget Toronto Community Housing fick i uppdrag att anordna en markanvisningstävling, men i stället för en traditionell markförsäljning kom bostadsbolaget överens med exploatören Daniels Corporation om att de skulle genomföra utvecklingen av området tillsammans.

Enligt överenskommelsen skulle det kommunala bolaget få 33 procent av vinsten och Daniels få 33 procent. Resterande 33 procent skulle Daniels betala till kommunen för marken – men först när projektet var genomfört.

Martin Blake.

– Vi skulle tjäna mer om vi hade köpt marken i en traditionell markaffär men det hade inte gett ett lika bra resultat. Då hade vi suttit med dyra lån och inte kunnat investera på samma sätt som vi gör nu. Banken hade sagt nej. Vi hade inte heller varit allierade med kommunen och haft ett gemensamt intresse, säger Martin Blake.

Han konstaterar att det inte räcker att uppföra nya byggnader om man vill förändra ett socialt utsatt område. Det krävs en rad andra insatser.

I Regent Park började Daniels med att utveckla allmänna ytor för att ge invånarna något att se fram emot. En stor park, en sportanläggning och ett kulturcenter blev nya tillskott.

– Vi har fokuserat på att skapa ytor där människor som har pengar och människor som inte har det kan mötas, säger Martin Blake.

En viktig del för att motverka brott har varit att skapa ett bättre flöde av människor. Tidigare fanns det exempelvis bara en huvudväg, vilket gjorde det svårt för polisen att patrullera.

– Drogförsäljningen hade fritt spelrum och kriminella gäng kunde rekrytera nya medlemmar utan att bli störda, säger Martin Blake.

[soliloquy id=”151750″]

Nu har flera nya vägar anlagts och husen har försetts med fler portar för att få människor att röra sig där och försvåra för ljusskygga verksamheter.

Utvecklarna införde också handel i det som tidigare varit en sovstad. De kommersiella hyresgästerna valdes med omsorg.

– Vi satsade på dem som ville investera i området och anställa lokalt. Dessutom startade vi rekryteringsprogram i samarbete med handeln och kontorsverksamheten.

Ett exempel på insatser var att låta restaurangen Paint Box hyra lokaler kostnadsfritt i sex år. Matstället utbildade i sin tur människor från området för att arbeta där.

Projektteamet har även startat utbildningsprogram för invånarna.

– Vi har läkare från Syrien och Ghana som sitter och kör taxi. Nu hjälper vi dem att få betyg för att kunna arbeta i Kanada.

I miljonprogram i Sverige har olika typer av sociala initiativ ibland svårt att få genomslag. Martin Blake känner igen problematiken från Kanada.

– Det som är avgörande är tillgängligheten. Vi tog utbildningsprogrammen till bostadsområdet och placerade även en arbetsförmedling där. Möjligheterna behöver finnas nära så att man kan promenera dit och ta med sig sina barn. Man behöver se skyltar och information när man rör sig i området så att man blir medveten om att möjligheterna finns.

I de fall där människor inte vill eller kan jobba har fastighetsbolaget försökt göra dem delaktiga i samhället på andra sätt.

– Det finns en grupp kvinnor från Bangladesh som på grund av sin kultur inte får arbeta, men de är väldigt duktiga på att sy. Vi har anlitat dem för att tillverka konst och tillverka tygpåsar som vi använder då vi sprider information om projektet. Vi betalade dem istället för att beställa från Kina.

Andra exempel på insatser är aktiviteter för ungdomar efter skolan för att de inte ska driva runt, och studiecirklar där barn får lära sina föräldrar om datorer.

Men hur går då alla dessa satsningar ihop ekonomiskt för ett privat fastighetsbolag som trots allt vill tjäna pengar?

Att titta på bostadspriserna ger en fingervisning. Förändringarna i området har nämligen inte gått spekulanterna förbi. 2006 när projektet precis hade inletts var det ingen som ville köpa lägenheter i Regent Park, tre år senare kunde Daniels sälja lägenheter till priser som låg 15-20 procent under det genomsnittliga marknadspriset i Toronto. Idag ligger priserna på samma nivå som i resten av staden.

– Genom att bidra till att fler kommer i arbete och att kriminaliteten minskar ökar värdet på marken. Men vi tittar inte bara på det här projektet. Vi ser potentialen att få genomföra fler projekt framöver och tjäna pengar även på dem. Som företagare vill jag säkerställa att hela mitt team har arbete, inte bara nästa år och året efter det utan för lång tid framöver.

Vad är du mest stolt över?

– Att se invånarna i Regent Park ta del av de möjligheter som finns. Vi vet att vi inte kan lösa alla problem, men vi försöker skapa så många möjligheter som möjligt.

Regent Park omfattar 28 hektar. Ombyggnadsprojektet väntas bli klart om åtta år.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan