SBB säljer stort efter endast 10 månaders innehav

Annons

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB avyttrar en skolfastighet i Kristiansand i södra Norge, till Aviva Investors för ett överenskommet fastighetsvärde om 415,5 miljoner NOK (445,8 miljoner SEK). Fastigheten har genererat en avkastning på eget kapital (cash-on-cash) om 83 miljoner NOK sedan den förvärvades av SBB i maj 2017.

Det fastställda fastighetsvärdet är 24,5 miljoner NOK (6 %) högre än externvärderingen vid årsskiftet eller 54,4 miljoner SEK (14 %) med hänsyn taget till valutaförändringar.

– Det var ett svårt beslut att genomföra affären men möjligheten att påvisa hur attraktivt våra tillgångar värderas på fastighetsmarknaden blev den avgörande faktorn. Finansiellt är det en fantastisk affär där vi under relativt kort tid genererat en avkastning på eget kapital om 83 miljoner NOK. Denna affär skapar fina möjligheter för oss att agera offensivt framöver och fortsätta vår resa som Nordens starkaste aktör med fokus på samhällsfastigheter, kommenterar Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Fastigheten, med en total uthyrningsbar yta om cirka 15 800 kvadratmeter, är fullt uthyrd till Kristiansands kommun med en återstående hyreslängd på ca 20 år. Hyresintäkten idag uppgår till cirka 19,2 miljoner NOK per år. Fastigheten bedöms generera ett driftnetto om cirka 17,9 miljoner NOK på årsbasis. Frånträde av fastigheten sker den 30 april 2018 men SBB kommer även fortsättningsvis att ansvara för fastighetsförvaltningen av fastigheten åt köparen.

Aviva Investors förvärvar fastigheten i Kristiansand som sin andra investering i fonden Continental European Long Lease Strategy (CELLS). Fondens målsättning är att leverera säkra, förutsägbara kassaflöden, huvudsakligen via index-kopplade hyresavtal i en portfölj av kontinentaleuropeiska fastigheter med ett initialt fokus på kontor, detaljhandel, logistik och alternativa sektorer i Tyskland, Österrike, Benelux och Skandinavien.

– Kristiansandaffären utgör ett attraktivt tillfälle att investera i en mycket stabil tillgång inom utbildningssektorn med ett 20-årigt inflationskyddat hyresavtal med en kommunal hyresgäst. Dessa egenskaper gör Kristiansand till en defensiv investering med ett långsiktigt säkerställt kassaflöde, som passar perfekt in i fondens investeringsprofil, kommenterar Matthias Hübner, fondförvaltare för Long Income Europe hos Aviva Investors.

Aviva Investors är Aviva plc:s globala kapitalförvaltningsverksamhet. Företaget levererar investeringslösningar och tjänster till kunder över hela världen. Aviva Investors är verksamma i 15 länder i Asien och Stillahavsområdet, Europa, Nordamerika och Storbritannien med ett förvaltat kapital om 353 miljarder GBP per den 31 december 2017.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan