Svefa skippar NAI och satsar offensivt

2004 gick Svefa med i det internationella nätverket NAI och bytte då namn till NAI Svefa. Nu, 14 år senare, väljer bolaget att lämna nätverket.

Annons

– Vi känner att vi gör större insatser än vad vi får tillbaka. Samtidigt har vi vuxit snabbt och är nu dubbelt så stort som det näst största medlemsföretaget i Europa. Vi känner att vi vill ha full frihet att växa vidare, säger Mikael Lundström, VD vid Svefa, till Fastighetsvärlden.

Kontraktet med NAI gick ut i slutet av mars och sedan 1 april heter bolaget alltså åter enbart Svefa. Bolagets logga är ny eftersom man är fri från NAI och den nya grafiska manualen bär tydliga spår av kartor och topografi för att koppla till Svefas ursprung.

Från NAI:s sida har det även sedan det blev en ny ägarbild 2012 (grundaren sålde till det amerikanska riskkapitalbolaget C-III Capital Partners) blivit ett allt större fokus på Nordamerika, vilket inte alla medlemmar i Europa gillat.

Svefa har växt snabbt under de senaste åren, både organiskt och genom bolagsköp av bland annat Fasticon och Värderingsdata. På tre år har bolaget gått från 110 anställda till att idag vara 180 anställda fördelade över 17 kontor runt om i landet.

– Vi vill fortsätta att växa. Vi har en tillfredsställande lönsamhet och har visat rekordsiffror varje år sedan 2014. Även 2017 blev ett sådant. Siffrorna blev precis klara, berättar Mikael Lundström.

Han konstaterar att målet är att Svefa ska öka antalet anställda. Det kan även bli aktuellt med fler bolagsköp.

– Vi utvärderar löpande förvärvsmöjligheter, men vi får se hur det går. Vi får dessutom ganska mycket propåer efter att vi gjort de tidigare förvärven. Men det är inom befintliga affärssegment som vi vill växa. Det är kvalificerad rådgivning som vi sysslar med.

Det är inte aktuellt att köpa teknikkonsulter eller börja med förvaltning.

Av Svefas omsättning står offentlig sektor för drygt hälften, och där har kommunerna haft en allt större volym de senaste åren. Även transaktionsverksamheten har haft ett bra flyt den senaste tiden.

– Vi har ett bra team och har tillgång till kompetens inom andra enheter inom Svefa när det behövs. Det gör oss ganska unika vid en del affärer, säger Gustav Källén, vice VD & affärsområdeschef transaktioner.

Svefa har nästan dominerat transaktionsmarknaden i Borlänge, Gävle, Karlskrona, Sundbyberg, Södertäljeden senaste tiden och har även gjort några affärer i Stockholm, till exempel försäljningen av Stockholm Vatten-huset på Torsgatan.

Tio anställda finns på Svefas transaktionsenhet.

Svefa kommer att lansera sin nya grafiska profil utåt marknaden i samband med att bolagets skogsrapport släpps i maj och därefter i bolagets fastighetsrapport, där 24 orter analyseras, som släpps under Almedalen.

Där kommer rådgivningsbolaget för övrigt att storsatsa i år.

– Vi kommer att vara hela 15 medarbetare på plats i Visby. Det är fler än någonsin, säger Mikael Lundström och berättar att bolaget i år drog ner på närvaron och aktiviteterna under Mipim dit bolaget i år endast skickade fem medarbetare.

– Almedalen känns väldigt rätt för oss.

Lundström konstaterar att Svefa framöver gärna skulle vilja ha några partners i de övriga nordiska länderna, men att det idag finns få oberoende. Det visade också att NAI endast hade medlem från Danmark, men inte från Norge eller Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan