Paneldebatt med Mikael Franzén, SEB, Linda Eriksson, Hemfosa, Björn Garat, Sagax och Åsa Bergström, Fabege.

”Banker ointresserade att finansiera utvecklingsprojekt”

Annons

Fastighetsvärlden är på plats när KPMG presenterar sin rapport KPMG Property Lending Barometer 2017 med en efterföljande paneldebatt som leds av Dag Klerfelt.

KPMG:s Björn Flink, partner och och branschansvarig för sektorn Bygg & Fastighet på KPMG inleder och ger sina reflektioner från barometern.

Slutsatsen är att Svenska bankers aptit på nyfinansiering av kommersiella fastigheter avtar och att bankerna är fortsatt ointresserade av att finansiera fastighetsutvecklingsprojekt.

– Om man kommer med en fråga till de sex svenska bankerna och frågar om de är intresserade av att finansiera ett fastighetsprojekt och säger att det är en aktör med gott rykte och ett riktigt fint projekt är bankerna i alla fall ganska ointresserade av att finansiera, säger Björn Flink.

Om de trots allt väljer att låna ut sker det till lägre belåningsgrader, berättar Björn Flink.

Dessutom konstaterar Flink att Svenska banker erbjuder, i ett europeiskt perspektiv, väldigt fördelaktiga villkor till dem som får låna, men samtidigt är bankerna fortsatt försiktigare än sina europeiska branschkollegor med vem som får låna.

Barometern bygger på möte med banker från respektive land och det är den åttonde upplagan av rapporten. Totalt bygger kartläggningen på cirka 90 djupintervjuer med banker från 17 europeiska länder om hur de ser på fastighetssektorn nu och framöver.

De svenska bankerna ser sig som regionala, vilket 26 procent av bankerna i undersökningen kategoriserar sig som – medan 56 procent av bankerna ser sig som lokala.

Barometern visar på en fortsatt gynnsam situation som främjas av låg ränta och inflation, en minskad arbetslöshet samt en ökad investeringsaktivitet i fastighetssektorn över hela Europa.

Det som kan störa och ge effekter på de europeiska ekonomierna är exempelvis Brexit och geopolitiska spänningar.

En paneldebatt bestående av:

  • Åsa Bergström, Ekonomi- och finanschef och vice VD, Fabege
  • Björn Garat, Finanschef och vice VD, Sagax
  • Linda Eriksson, Finanschef, Hemfosa Fastigheter
  • Mikael Franzén, SEB

Paneldebatten inleds med att Mikael Franzén från SEB konstaterar att bankernas andel av lånen inte ökar och att det största utflödet sker till kapitalmarknaden. Bankerna har svårt att konkurrera med samma villkor som kapitalmarknaden just nu kan erbjuda. En mindre sättning kan ske, men så svarta rubriker som målas upp i media stämmer inte med verkligheten.

Moderator Klerfelt: Har banken en given roll för er på Sagax?

– Ja det har den, men vi ser mer mot den europeiska marknaden. Vi går också mer mot kapitalmarknaden. Vi arbetar också mot att få en investment rating. Vi har idag ett snäpp under, med ett betyg på Ba1 från Moodýs just nu, berättar Björn Garat.

Åsa Bergström från Fabege konstaterar att kapitalmarknadsandelen för Fabege har vuxit från 20 procent till 40 procent den senaste åren.

– Andelen kan komma att fortsätta, säger Åsa Bergström.

Klerfelt: Kan det bli en 50/50 andel eller mer?

– Ja det är inte omöjligt, vi lånar billigare på kapitalmarknaden idag, säger Åsa Bergström.

Panelen konstaterar att det inte är någon stor utländska bankaktör som kastar sig in i den Svenska marknaden. En punkt är att relationen mellan bank och fastighetsägare syns mest när det går lite sämre och det gäller att ha långa och goda relationer. Det är en stor fördelen med bankerna.

En trend är att allt fler bolag skaffar en rating menar Björn Garat. Det blir  lite mer fokus på belåningsgraden. Att bankernas skuggratingen håller på att försvinna får också en större betydelse och är en av orsakerna till att fler bolag söker kreditrating.

Avslutningsvis fick de fyra panelmedlemmarna ge en viktig punkt att tänka på.

Mikael Franzén från SEB tycker man bör hålla koll på vad som sker på bostadssidan. Han tror dock inte att det kommer bli speciellt farligt, men det är ändå viktigt att hålla koll på.

Linda Eriksson tycker man ska hålla koll på likviditeten, eftersom vid en god framtidstro väljer man att låna ut medan om rädslan ökar försvinner delar av pengarna.

Björn Garat från Sagax menar att den operativa risken skiljer sig mellan bolagen men att det är viktigt att ha koll på är hur strukturen ser ut för obligationsförfallen.

Åsa Bergström tycker ett område som inte diskuterats på seminariet  som kan bli allt viktigare är hållbarhetsfrågor. Hon ger ett exempel att i framtiden kanske vi får se fler pensionssparare som vill se mer hållbara affärer.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan