Nordstjernanhuset i centrala Stockholm.

Newsec åter på plats efter storbranden

Annons

150 anställda arbetat externt i en vecka. Den stora branden som bröt ut i Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7 på Biblioteksgatan i centrala Stockholm på morgonen tisdagen 7 november fick följdverkningar för flera hyresgäster i närområdet.

Stongholdkoncernen, med Newsec, Niam och Datscha, tillhörde de hyresgäster i närområdet som drabbades hårdast eftersom vindriktningen låg åt det hållet. Företagen har sina lokaler mittemot, på andra sidan Biblioteksgatan. Fastighetsägaren Nordstjernan agerade dock snabbt och stängde till exempel av ventilationen.

– Allt har fungerat väldigt bra, speciellt när det gäller information och insatser från både Nordstjernan och Hufvudstaden, säger Niklas Alm, ordförande Newsec Communication, till Fastighetsvärlden.

Totalt jobbar cirka 150 anställda inom Newsecs svenska rådgivningsverksamhet samt Stronghold, Datscha och Niam i lokalerna.

– Först fick vi kort komma in i lokalerna under fredagen innan det kom nya besked. Nu är vi åter sedan i tisdags eftermiddag. Tack och lov så har vi bra infrastruktur och IT, så min bedömning är att vi klarat detta bra. Men några inställda möten har det blivit, säger Alm.

Fortfarande pågår sanering i lokalerna för att få ut röklukt.

Fler hyresgäster i området än Newsec har tvingats jobba från externa arbetsplatser eller hemifrån. Storbranden har även ställt till det för flera detaljister i närområdet. Till exempel var dörrarna in till Sturegallerian öppna under en stor del av dagen då det brann, vilket det finns en upprördhet mot hos flera av handlarna som fick rökskadade kläder.

Under tisdagen var det fortfarande inte säkert att gå in i stora delar av Hufvudstadens brandhärjade fastighet på grund av risk för ras. I fastigheten finns dessutom rasmassor från tak och bjälklag som fortfarande är varma och kan innehålla glödhärdar. Fastighetsägaren skriver på sin hemsida att de har bevakning dygnet runt för att ha kontroll över eventuell rökutveckling och stoppa obehöriga från att ta sig in på området.

Hufvudstaden har även börjat säkra upp ytterväggarna mot Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan för att det snart ska vara möjligt att öppna upp för passage på gatorna. När det är klart ska butiker och kontor inom det avspärrade området kunna öppna igen.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan