FV kommentar

FV kommentar: ”Hufvudstaden lär göra allt i sin makt”

Med endast några månader kvar till nyinvigning brann Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7. Turligt nog skadades ingen allvarligt. Nu är frågan ­– vad händer med byggnaden?

Förstämningen är stor bland stockholmare som under onsdagen defilerar förbi den utbrunna byggnaden vid Biblioteksgatan-Jakobsbergsgatan i Stockholms city.

Ur några tomt gapande fönsteröppningar ryker det fortfarande svagt. I en stor container ligger det mesta av kopparplåten från taket ihopknycklat.

Saneringspersonal har satt igång med sitt mödosamma arbete även om det inte går att arbeta innanför byggnadens fasad ännu.

Det uttalande som under branden lämnades från ett brandbefäl om att det bara är att riva det som finns kvar av byggnaden känns nu lite förhastat. Att branden försvagat och förstört stora delar av stommen är självklart. Samtidigt har det skett stora stomförstärkningar under ombyggnadsarbetena. Så även om rivna väggar gav branden ett snabbare och våldsammare förlopp så kan stomförstärkningarna eventuellt öka möjligheterna till att behålla den 120-åriga fasaden.

Invändigt är förödelsen total i den kommersiella delen av byggnaden, medan den del av byggnaden som har entré från Jakobsbergsgatan 6 är intakt exteriört. En brandvägg har gjort sitt jobb och stått emot eldens lågor.

Hufvudstaden lär göra allt i sin makt för att kunna behålla den fantastiska fasaden, unik i sitt slag i Stockholm. Företaget hade ett mycket ambitiöst program för sin pågående renovering och sparade inte på något i ambitionen att förena gammalt med nytt och modernt.

Den förtvivlan som branden gav upphov till kan vändas till något nytt och spännande. Att behålla skalet och ge byggnaden en från grunden helt ny layout och disposition invändigt. Tidigare var det näst intill tabu att återskapa gamla fasader till nya moderna byggnader. Det kallades föraktfullt för pastischer av många inom arkitektskrået på 50- och 60-talet. Nu finns viljan.

Det senaste decenniet har Hufvudstaden arbetat hårt med att utveckla och förstärka Biblioteksstans särprägel. Eldsvådan är ett bakslag för stunden men stalltipset är att byggnaden kan återinvigas om ett par-tre år med samma fasad.

Fler FV kommentar

FV kommentar

Kommentar: Ta poäng till varje pris

Ilija Batljan engagerar, och nu får han verkligen höra vad han är värd.

FV kommentar

”Flera av de yngre bolagen är finansiellt anorektiska”

Bostadsutvecklarna verkar gå mot en ökenvandring om de inte vrider till sina affärsmodeller.

Tillbaka till förstasidan