Midrocs ägare gripen i Saudiarabien

Mohammed Al-Amoudi har gripits i Saudiarabien, rapporterar Reuters. Han är ägare till Midroc.

Annons

Midroc äger bland annat tre fastigheter i Stockholms innerstad och har under de senaste åren varit en framgångsrik projektutvecklare i Malmö och Lund samt laddar för projekt även i Helsingborg och Uppsala.

Mohammed Al-Amoudi, 71 år, är uppväxt i Etiopien. Hans far är från Saudiarabien och hans mor från Etiopien. Fadern hade goda kontakter inom den saudiska kungafamiljen och även hos den mäktiga byggfamiljen bin Ladin.

Forbes uppskattade att Mohammed Al-Amoudis förmögenhet (2015) var över 10.8 miljarder US-dollar. Midroc har verksamheter inom områdena fastighet, bygg, industri och miljö. Al-Amoudi äger även Preem sedan 1994. Han har främst gjort affärer i Etiopien, Sverige och Saudiarabien. Sin förmögenhet byggde han upp inom oljeindustrin i Saudiarabien och därefter har han varit framgångsrik inom guldbrytning i Etiopien vid sidan av affärerna i Sverige.

Enligt flera källor, bland annat Reuters, greps han i samband med ett massgripande i Saudiarabien under helgen.

– Vi har gjort allt vi kan för att efterforska de här uppgifterna. Och enligt den information vi har fått under måndagen så stämmer det att vår ägare och ordförande Mohammed Al-Amoudi är en av ett hundratal personer inklusive en rad prinsar, ministrar och affärsmän som greps i Saudiarabien i helgen, säger Helene Samuelsson, kommunikationsdirektör på Preem till DI.

De högt uppsatta politiska företrädare, prinsar och näringslivstoppar som gripits i Saudiarabien misstänkta för korruption kommer att ställas inför rätta, enligt landets riksåklagare, skriver Saud al-Mojab, uppger TT.

Mohammed Al-Amoudi utvandrade till Saudiarabien när han var 19 år. Där fick han anställning av ABV (numera NCC). Al-Amoudi lotsade svenska investeringar till Saudiarabien och fick på det sättet allt större makt själv.

Al-Amoudi bor främst i London, Jeddah (Saudiarabien) och Addis Abeba (Etiopien). När han är i Sverige uppges han bo i Hackholmssund som ligger vid Mälaren i Upplands Bro, nordväst om Stockholm. Där äger Midroc Hackholmssund Konferens (fastigheten Granskog 2:7). Fastigheten innehåller 9.500 kvm lokaler. Midroc beskriver konferensanläggningen som följande: ”Mötesplats för toppskiktet av svenskt och internationellt näringsliv”. Fastigheten förvärvades från landstinget 1994 och efter köpet ägde en större renovering och utbyggnation rum.

I Midrocs fastighetsbestånd i Sverige ingår bland annat Tändstickspalatset (fastigheten Spektern 8) på Västra Trädgårdsgatan vid Kungsträdgården. Bolaget äger även till exempel fastigheterna Landbyska Verket 8-9 som ligger på Birger Jarlsgatan vid Humlegården. Under de senaste åren har Midroc för övrigt sålt två centralt belägna fastigheter i Stockholm, en till Axfast och en till Sparbössan.

Fastigheterna runt Stureplan köpte Mohammed Al-Amoudi från konsultbolaget VBB-Viak (numera Sweco). De flesta investeringarna ägde rum 1993–1995, i spåren av den svenska fastighetskraschen. Al-Amoudi var då en av få som hade pengar för att satsa offensivt. Tändstickspalatset förvärvades år 2000 från Telia. Den totala investeringen var, enligt Fastighetsvärldens bedömning, cirkla 1 miljard kronor.

I Malmö och Lund äger Midroc WTC-byggnaderna. Bolaget driver kontorsprojekt i Helsingborg samt både kontors- och bostadsprojekt i Hyllie i Malmö. Man planerar även för bostäder i Uppsala.

Fastigheterna i Sverige summerar en uthyrbar yta om cirka 77.000 kvadratmeter.

Mohammed Al-Amoudi har även haft större ägarintressen i noterade fastighetsbolag. När Brinova noterades 2003 var Al-Amoudi näst största ägare efter bröderna Paulsson. Han var även stor ägare i Peab under en längre tid. 2005 sålde Al-Amoudi bygg- och anläggningsverksamheten inom Midroc Konstruktion till Peab. Al-Amoudi behöll dock fastighetsinnehavet, läs mer här.

Al-Amoudi är medieskygg och har gett få intervjuer. I sameband med att han träffade den svenske kungen i Lysekil, vid Preemraffs anläggning, sade Al-Amoudi kortfattat till de närvarande journalisterna:

”Det är en stor ära att hans majestät ville komma hit och titta på vårt raffinaderi. Jag har alltid gillat Sverige, det är som mitt andra hemland”.

En annan känd person som uppges gripits är Alwaleed bin Talal. Han rankas av Forbes som 45:e rikast i världen och är stor ägare i flera välkända bolag. Inom fastighetsbranschen har han främst gjort affärer med hotellfastigheter, ofta i London, New York och längs Franska Rivieran. På hemmaplan, i Saudiarabien, är han aktuell med att bygga världens högsta byggnad, Jeddah Tower. Superskyskrapan, som först var känd som Kingdom Tower, ska bli minst 1.000 meter hög. Bygget började 2013 och beräknas stå klar 2020. Från början skulle den bli en mile hög (1,6 km), men grundförutsättningarna var för dåliga för det. I början av november 2017 hade byggnaden färdigställts till 55:e våningen och hisschaktet var uppe på 64:e våningsplanet. Enligt obekräftade uppgifter ska skrapan bli 168 våningar hög.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Tillbaka till förstasidan