3 kreatörer ger smarta och vilda förslag för Gamla Brogatan

Fastighetsvärlden kontaktade tre kreatörer för att höra deras funderingar över vad som krävs för att bortglömda Gamla Brogatan ska bli en destination utöver det vanliga.

Annons

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2017 som har temat Arkitektur och stadsutveckling).

En fastighetsägargrupp har bildats för att lyfta Gamla Brogatan. Läs huvudtexten här.

”Zorn och Strindberg”

Karolin Forsling.

Karolin Forsling, Forsling United:

– Jag börjar alltid med att se till platsens historia och själ. Här kittlas jag av tanken på att August Strindberg, Anders Zorn, Nils Ferlin med flera hängt på gamla restaurang 55:an. Gatan har varit en mötesplats för konstnärer, skribenter, musiker och hantverkare. Området är ganska ”ostockholmskt” i sin karaktär för att vara city. Det bär med sig historien av låga byggnader. Här skulle jag ta mig tid att verkligen studera och intervjua människorna och näringsidkarna för att få inspiration och kunskap kring dagsläget. Det ostockholmska ser jag som en styrka. En skön grupp personer, med olika kompetenser, skulle kunna mixa in historia, nutid och framtid. Det finns en enorm potential i denna gata och plats.

”Utveckla gränden”

Jerker Söderlind.

Jerker Söderlind, arkitekt och VD på Stadsliv AB:

– Jag skulle vilja utveckla gången vid Korgmakargränd. De tolv parkeringsplatserna skulle kunna ersättas av tolv små butiker. Det skulle bli en attraktion och gynna Gamla Brogatan. Alltså motsvande som ägt rum vid den gamla industrikåken i New York där High Line börjar. Längs Gamla Brogatan borde det vara fokus på mat, presenter och hantverk liksom på mat och kanske exklusiva antikviteter. Självklart måste man fixa trottoarvärme för som det är nu kan man inte gå där vintertid. Gatstenen borde bytas. Fasaderna tycker jag är bra som de är.

”Blå fasader?”

Fredrik Widing.

Fredrik Widing, VD Gate 46:

– Det är en gata med stora möjligheter. Kunderna i dag efterfrågar väldefinierade handelsplatser. Vad saknar centrala Stockholm i dag? Jag tror på fler konceptbutiker med ett mer urbant erbjudande, ungefär som de koncept som söker sig till Götgatan och Södermalm. Det krävs även mix av restauranger, kaféer och barer för att få gatan att leva även på kvällarna. En nyetablerad handelsplats kräver även mer än bara nytt innehåll – den skulle även behöva skapa en visuell förändring, kanske måla entrévåningen i blått och varför inte skyltar i brons? För att verkligen lyckas behöver Fastighetsägarna gå ihop kring en gemensam vision och avsätta en budget för att kunna marknadsföra gatan och konceptet.

Fler Nyheter från förstasidan

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Tillbaka till förstasidan