Essex köper bostäder av Keops för 2,85 miljarder

Det blev det danska privatägda fastighetsbolaget Essex Invest A/S som förvärvar de 68 svenska bostadsfastigheter som Keops haft till salu under hösten. Priset blev 2,85 miljarder kronor. – Vi har för avsikt att köpa mer i Sverige. Vår plan är att inte nöja oss med detta förvärv, säger Poul Steffensen (bilden), VD Essex Invest A/S.
Annons

Essex, med huvudkontor i Århus, är Danmarks största privata fastighetsägare med ett fastighetsbestånd värt drygt tolv miljarder kronor. Merparten av beståndet finns i Danmark och är bostäder, men bolaget äger även fastigheter i Tyskland och sedan tidigare för ungefär en halv miljard kronor i Sverige, bland annat fastigheten Ledebur 15 Malmö, Württemberg 20 i Helsingborg och Aeolus 1 i Sundsvall.
– Vi har för avsikt att köpa mer i Sverige. Vår plan är att inte nöja oss med detta förvärv, säger Poul Steffensen, VD Essex Invest A/S, till Fastighetsvärlden Idag.
I förvärvet från Keops ingår delar av Malmstaden-portföljen (Norrköping), Borgs-portföljen (Norrköping) och PBA-portföljen (Malmö, Kalmar och Karlskrona). Totalt handlar det om 4 489 lägenheter och cirka 346 000 kvadratmeter, främst bostäder. 52 000 kvadratmeter är uthyrda till andra ändamål. Den av Keops sålda portföljen införskaffades från maj 2004 fram till januari 2006 till ett samlat pris på cirka 2.17 miljarder kronor. Avtalet är villkorat köparens finansieringsförbehåll fram till den 10 december 2006. CBRE var rådgivare till Keops.
I samband med affären skrev Keops ett avtal om motköp av av Essex om 14 kommersiella fastigheter i Danmark för nästan 500 miljoner kronor. Den är villkorad av att den större affären blir av. Direktavkastningen är cirka 5,2 procent i affärerna.
Genom försäljningen har Keops nu fastigheter för 22 miljarder i Sverige, nästan bara kommersiella fastigheter. VD Ole Vagner har en stark tro på lägre vakanser och höjda hyror i Sverige. Träffa Vagner på ”Fastighetsmarknaden 2007” den 29 november på Grand Hôtel i Stockholm – se program på Fastighetsvarlden.se
Fastighetsvärlden Idag 2006-11-22

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan