Illustration: Utopia Arkitekter.

Så vill Klövern utveckla centrala Norrköping

Annons

Mitt i Norrköpings gamla industrilandskap planerar Klövern ett nytt kvarter med student- och forskarbostäder, kontor, restauranger och kaféer.

Projektet som kallas Kopparhusen får en stark karaktär och en tydlig koppling till områdets industriarv med metallklädda fasader i textilliknande mönster och trivsamma innergårdar i tegel. Stadsplaneringsnämnden har nu antagit detaljplanen och 2019 ska Kopparhusen stå klara för inflyttning.

Klövern köpte det aktuella området 2005, då var det känt som Pronovaområdet.

Det nya kvarteret med sammanlagt 15.000 kvm byggrätter samt garage ligger vid Kungsgatan och St Persgatan och blir en viktig del i förtätningen av Norrköping. Kopparhusen bidrar också till en mer sammanhängande stadskärna och en tydlig länk mellan den omgivande stadsdelen, Universitetet, Visualiseringscenter och Norrköping Science Park.

– Kopparhusen kommer med sitt läge, form och innehåll att skapa en intressant och attraktiv mötesplats för innovation, kreativitet och tillväxt. Blandningen av kontor, student- och forskarbostäder, restauranger och kaféer ger en stark stadskänsla med platser för arbete, möten och umgänge, säger Mikael Forkner, regionchef på Klövern.

Ungefär 3.000 kvm kommer att bli kontorslokaler och cirka 1.000 kvm är tänkt för kafé och restaurang.

För att säkerställa att de högt ställda målen med Kopparhusen uppfylls utvecklar Klövern projektet i nära samarbete med flera partners. Kvarterets utformning och framtida användning har vuxit fram i samråd med Norrköpings kommun. För kvarterets bostäder samarbetar man med stadens största bostadsföretag, kommunala Hyresbostäder, och för den arkitektoniska utformningen står Utopia Arkitekter.

– Vår utmaning har varit att skapa ett vackert, modernt och stadsmässigt uttryck som särskiljer sig från omgivningen men ändå inrättar sig följsamt i stadsbilden. Resultatet är ett kvarter med varierade former och höjder och högkvalitativa material som blir en självklar del av det gamla industrilandskapet, säger Emma Jonsteg, VD på Utopia Arkitekter.

De yttre fasaderna kläs i behandlad koppar i ett mönster med tydlig koppling till textilen som en gång producerades i områdets fabriker. Insidan av kvarteret blir i tegel och kommer att utformas som en varierad och omsorgsfullt formgiven torgyta med utrymme för restauranger, kaféer, umgänge och rekreation.

Totalt omfattar projektet cirka 15.000 kvm byggrätt samt garage och sammanlagt cirka 110 student- och forskarbostäder. Detaljplanen är nu godkänd och tanken är att komma igång hösten 2016.

Bostäderna har skapats av Hyresbostäder och Studentbo i samarbete med Klövern och med Utopia som arkitekter. Det handlar om cirka 110 hyreskontrakt för studenter fördelad på traditionella 1 Rok och 2 Rok samt ett antal större Kombo-lägenheter som är 4:or eller 5:or där man delar kök och vardagsrum. Till det kommer också ett drygt 30-tal traditionella bostäder med bostäder som kan vara lämpliga för t ex gästforskare mm.

Kopparhusen kommer att certifieras enligt Sweden Green Councils klassificering Miljöbyggnad Silver.

Drygt en handfull spännande projekt pågår eller planeras i närheten av Strömmen i Industrilandskapet. Bland annat är Lundbergs igång med Kv Kvarnbacken där det ska bli 392 bostäder fördelade över tre kvarter. Preliminär inflyttning där planeras till hösten 2018.

I våras belönades ett bostadsprojekt vid Strömmen med Mipim Awards. Det gällde projektet Katscha, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-12

Projektet Kopparhusen. Illustration: Utopia.
Projektet Kopparhusen. Illustration: Utopia.
Klövern och kommunala Hyresbostäder utvecklar området. Illustration: Utopia.
Klövern och kommunala Hyresbostäder utvecklar området. Illustration: Utopia.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mdr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

AL hyr ut 2.500 kvm till Svenska Spel vid Slussen

Flyttar till lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan