Innovationskluster för mobilitet utvecklas.

Vectura och NSG i megasatsning med Volvo

Vectura Fastigheter och Next Step Group investerar i ett Mobility Innovation Destination i Göteborg. Tillsammans med Volvo Cars och Göteborg Stad ska fastighetsbolagen bidra till att öka Sveriges konkurrenskraft inom hållbar mobilitet. På sikt kan det handla om så mycket som 200.000–300.000 kvm lokaler.

Annons

Om Vectura Fastigheter:

Vectura är ett fastighetsbolag som utvecklar utrymmen för nya framsteg genom egen produktion och långsiktig förvaltning med fokus på innovationskluster. I fastighetsbeståndet finns bland annat Forskaren i Stockholm, The Loop utanför Lund, GoCo Health Innovation City i Mölndal och Permobil i Sundsvall. Vectura Fastigheter ägs av Patricia Industries, en del av Investor.

Om Next Step Group:

Bildades 2004 och har sedan dess expanderat med stora stadsutvecklingsprojekt i Göteborg – GoCo Health Innovation City, Wendelstrand och Link40. Next Step Group AB ägs till hälften av Balder.

Visa faktaruta

Vectura Fastigheter och Next Step Group köpte i december 2023 fastigheterna Sörred 8:18 och 8:11, i Torslanda på Hisingen, från Volvo Cars som i sin tur tidigare förvärvat dessa från Platzer.

Fastigheten Sörred 8:18, i Torslanda var tidigare Volvos huvudkontor, men har stått delvis tomställd de senaste åren, förutom en del uthyrningar till Polestar och även till Volvo Cars under de senaste åren. Byggnaden var tidigare känt under namnet Örnnästet när P-G Gyllenhammar styrde biljätten. Nu har de nya fastighetsägarna hyrt ut alla 10.000 kvm där lokalanpassningar pågår.

Fastigheten Sörred 8:11 är mark runtomkring Sörred 8:18, främst berg och skog. Där går Vectura Fastigheter och Next Step Group nu igång med första byggetappen av det nya mobilitetsklustret. Totalt handlar det om 25.000 kvm lokaler som hyrts ut. Hyresavtalet med Volvo Cars har en initial löptid om 15 år. Sett till antal kvadratmeter handlar det om en av de största uthyrningar i Göteborgsregionen under de senaste åren.

– Är man en aktör som vill jobba hands-on med att lösa framtidens mobilitet tillsammans med de mest framstående experterna och företagen inom mobilitetssektorn så är det på Mobility Innovation Destination Torslanda man ska befinna sig framöver. Platsen ska präglas av stark innovationskraft och gränsöverskridande samarbeten. Genom gestaltning av fysiska ytor och innehåll skapar vi förutsättningar för rätt parter att träffas, säger Joel Ambré, vd Vectura Fastigheter.

Totalt rör det sig om en lokalyta på ca 200.000-300.000 kvm som kan utvecklas framöver. Från och med nu kommer även destinationen att öppnas för andra aktörer att bli partners i projektet.

– Vi får se hur snabbt det kommer att utvecklas, det får framtiden utvisa. Fordonsindustrin är starkare än life science, som vi utvecklat framgångsrikt i GoCo i Mölndal. Vi har blivit duktiga på att erbjuda något mer än bara väggar och tak, många hyresgäster vill vara del av ett sammanhang. Det märkte vi när vi hyrde ut till Mölnlycke i GoCo. Det var en bekräftelse för området, säger Joel Ambré till Fastighetsvärlden.

Sedan 2017 äger och utvecklar Vectura Fastigheter och Next Step Group GoCo Health Innovation City i Mölndal. En plats där bolag inom life science, hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet samverkar för ny kunskap och nya vägar till hållbara sätt att arbeta och leva. Där, precis söder om bredvid Astra Zenecas stora anläggning, har duon utvecklat 55.000 kvm lokaler, är på gång med ytterligare 15.000 kvm och har möjlighet att därefter addera cirka 100.000 kvm som det ser ut idag.

Nu breddar alltså Vectura Fastigheter och Next Step Group sitt fokus, utöver life science, genom att kliva in i ett nytt segment; hållbar mobilitet.

– GoCo Health Innovation City är ett lyckat exempel på hur vi tillsammans har hittat receptet på att locka den bästa talangen till en och samma plats. Vi möjliggör en innovativ miljö där näringsliv och akademi samverkar. Tillsammans med Volvo Cars ser vi fram emot att göra en liknande resa, säger Jacob Torell, vd Next Step Group.

Området i sin helhet är beläget centralt inom Volvo Cars i Torslanda, söder om utvecklingsdelarna och öster om fabrikerna.

Jacob Torell, vd och grundare Next Step Group; Jim Rowan, vd Volvo Cars; Lisa Thoren, Head of Workplace vid Volvo Cars; Anders Bell, Head of Global Engineering vid Volvo Cars samt Joel Ambré, vd vid Vectura Fastigheter.

Jim Rowan, vd Volvo Cars:

– Med det här initiativet vill vi skapa ett ekosystem där vi kan utveckla framtidens mobilitet, inklusive bilar, tekniken i dem och infrastrukturen runt dem, allt hand i hand. Vår ambition är att vara banbrytande inom teknik, attrahera globala talanger och få kontakt med andra banbrytande företag.

Erik Selin, vd på Balder som äger Next Step Group till 50 procent:

– Det här är en mycket fin investeringsmöjlighet som vi är stolta över att vara en del av. Tillsammans med Volvo Cars och Vectura vill vi skapa de bästa förutsättningarna för fordonsindustrin och framtidens mobilitet.

Den världskända arkitektbyrån Henning Larsen, som står bakom World of Volvo, har nu fått förtroendet att utveckla Mobility Innovation Destination Torslanda. Nästa fastighet, VCC2 (Hus 2), som planeras vara klart till 2026, skapas i samarbete med en av världens mest framstående arkitektbyråer; amerikanska SHoP Architects. Då blir den klar till Volvos 100-årsjubileum som äger rum 2027.

Satsningen kopplar samman dagens redan starka mobilitetsnoder i Göteborg och på Hisingen: Volvo Torslanda, Campus Lundby och Lindholmen Science Park. En kilometer bort bygger Volvo och Northvolt sin stora batterifabrik.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fyra bolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan