Innovationskluster för mobilitet utvecklas.

Vectura och NSG i megasatsning med Volvo

Vectura Fastigheter och Next Step Group investerar i ett Mobility Innovation Destination i Göteborg. Tillsammans med Volvo Cars och Göteborg Stad ska fastighetsbolagen bidra till att öka Sveriges konkurrenskraft inom hållbar mobilitet. På sikt kan det handla om så mycket som 200.000–300.000 kvm lokaler.

Annons

Vectura Fastigheter och Next Step Group köpte i december 2023 fastigheterna Sörred 8:18 och 8:11, i Torslanda på Hisingen, från Volvo Cars som i sin tur tidigare förvärvat dessa från Platzer.

Fastigheten Sörred 8:18, i Torslanda var tidigare Volvos huvudkontor, men har stått delvis tomställd de senaste åren, förutom en del uthyrningar till Polestar och även till Volvo Cars under de senaste åren. Byggnaden var tidigare känt under namnet Örnnästet när P-G Gyllenhammar styrde biljätten. Nu har de nya fastighetsägarna hyrt ut alla 10.000 kvm där lokalanpassningar pågår.

Fastigheten Sörred 8:11 är mark runtomkring Sörred 8:18, främst berg och skog. Där går Vectura Fastigheter och Next Step Group nu igång med första byggetappen av det nya mobilitetsklustret. Totalt handlar det om 25.000 kvm lokaler som hyrts ut. Hyresavtalet med Volvo Cars har en initial löptid om 15 år. Sett till antal kvadratmeter handlar det om en av de största uthyrningar i Göteborgsregionen under de senaste åren.

– Är man en aktör som vill jobba hands-on med att lösa framtidens mobilitet tillsammans med de mest framstående experterna och företagen inom mobilitetssektorn så är det på Mobility Innovation Destination Torslanda man ska befinna sig framöver. Platsen ska präglas av stark innovationskraft och gränsöverskridande samarbeten. Genom gestaltning av fysiska ytor och innehåll skapar vi förutsättningar för rätt parter att träffas, säger Joel Ambré, vd Vectura Fastigheter.

Totalt rör det sig om en lokalyta på ca 200.000-300.000 kvm som kan utvecklas framöver. Från och med nu kommer även destinationen att öppnas för andra aktörer att bli partners i projektet.

– Vi får se hur snabbt det kommer att utvecklas, det får framtiden utvisa. Fordonsindustrin är starkare än life science, som vi utvecklat framgångsrikt i GoCo i Mölndal. Vi har blivit duktiga på att erbjuda något mer än bara väggar och tak, många hyresgäster vill vara del av ett sammanhang. Det märkte vi när vi hyrde ut till Mölnlycke i GoCo. Det var en bekräftelse för området, säger Joel Ambré till Fastighetsvärlden.

Sedan 2017 äger och utvecklar Vectura Fastigheter och Next Step Group GoCo Health Innovation City i Mölndal. En plats där bolag inom life science, hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet samverkar för ny kunskap och nya vägar till hållbara sätt att arbeta och leva. Där, precis söder om bredvid Astra Zenecas stora anläggning, har duon utvecklat 55.000 kvm lokaler, är på gång med ytterligare 15.000 kvm och har möjlighet att därefter addera cirka 100.000 kvm som det ser ut idag.

Nu breddar alltså Vectura Fastigheter och Next Step Group sitt fokus, utöver life science, genom att kliva in i ett nytt segment; hållbar mobilitet.

– GoCo Health Innovation City är ett lyckat exempel på hur vi tillsammans har hittat receptet på att locka den bästa talangen till en och samma plats. Vi möjliggör en innovativ miljö där näringsliv och akademi samverkar. Tillsammans med Volvo Cars ser vi fram emot att göra en liknande resa, säger Jacob Torell, vd Next Step Group.

Området i sin helhet är beläget centralt inom Volvo Cars i Torslanda, söder om utvecklingsdelarna och öster om fabrikerna.

Jacob Torell, vd och grundare Next Step Group; Jim Rowan, vd Volvo Cars; Lisa Thoren, Head of Workplace vid Volvo Cars; Anders Bell, Head of Global Engineering vid Volvo Cars samt Joel Ambré, vd vid Vectura Fastigheter.

Jim Rowan, vd Volvo Cars:

– Med det här initiativet vill vi skapa ett ekosystem där vi kan utveckla framtidens mobilitet, inklusive bilar, tekniken i dem och infrastrukturen runt dem, allt hand i hand. Vår ambition är att vara banbrytande inom teknik, attrahera globala talanger och få kontakt med andra banbrytande företag.

Erik Selin, vd på Balder som äger Next Step Group till 50 procent:

– Det här är en mycket fin investeringsmöjlighet som vi är stolta över att vara en del av. Tillsammans med Volvo Cars och Vectura vill vi skapa de bästa förutsättningarna för fordonsindustrin och framtidens mobilitet.

Den världskända arkitektbyrån Henning Larsen, som står bakom World of Volvo, har nu fått förtroendet att utveckla Mobility Innovation Destination Torslanda. Nästa fastighet, VCC2 (Hus 2), som planeras vara klart till 2026, skapas i samarbete med en av världens mest framstående arkitektbyråer; amerikanska SHoP Architects. Då blir den klar till Volvos 100-årsjubileum som äger rum 2027.

Satsningen kopplar samman dagens redan starka mobilitetsnoder i Göteborg och på Hisingen: Volvo Torslanda, Campus Lundby och Lindholmen Science Park. En kilometer bort bygger Volvo och Northvolt sin stora batterifabrik.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan