Vectura går all in kring forskning

Från att ha haft en portfölj med äldreboenden har Vectura gjort en helomvändning och arbetar nu enbart mot forskning. I pipeline ligger cirka 150.000 kvadratmeter projekt av kluster inom life science och innovation.

Annons

(Artikeln publiceras ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 1/2024)

När Vectura bildades 2012 var uppdraget att utveckla äldreboenden tillsammans med Aleris som Investor ägde. Vectura i sin tur ägs av Patricia Industries som är en del av Investor. Sommaren 2019 valde Investor att sälja Aleris i en miljardaffär till Triton.

– Vår konkurrenskraft som fastighetsägare när vi inte längre hade en hyresgäst att samarbeta med försvann, skulle jag vilja säga. Då var vi som vilken annan fastighetsägare som helst, säger Joel Ambré, vd för Vectura till FV.

Samma år gick Joel Ambré in som vd i bolaget, och då började också första spadtaget för Forskaren i Hagastaden, Stockholm, att närma sig – så snart tunnlarna och överdäckningen blev klara kunde Vectura sätta i gång. Som bekant gick det bra. Den sfäriska byggnaden tronar nu i Hagastaden och inflyttning av de första hyresgästerna är på gång.

– Tajmingen för min start här och för möjligheterna med Forskaren och GoCo i Mölndal sammanföll väldigt väl. Det känns naturligt utifrån den ägarstruktur vi tillhör att jobba med innovation och svenskt näringsliv som ligger så djupt rotat i Investor och Wallenbergstiftelserna. Att vi kan erbjuda inte bara bra lokaler utan även hjälpa till med den svenska konkurrenskraften har varit lite att hitta hem för oss, säger han.

I dag har Vectura en stark pipeline inom innovationskluster och kunskapsintensiva miljöer. Så pass stark att man under 2023 valde att avyttra äldreboendeportföljen helt för att fokusera på innovation.

Vectura har säkrade byggrätter på ungefär 100.000 kvm i Lund, ungefär 250.000 kvm i Mölndal och i Hagastaden cirka 100.000 kvm. Men Joel Ambré föredrar att säga att bolaget har cirka 150.000 kvm under produktion just nu.

– Vi är ett väldigt litet fastighetsbolag om man jämför med de stora, men tittar man på portföljen av fastigheter som nu uppförs mäter vi oss med dem. Det är få som utvecklar fler kvadratmeter, eller har i produktion, som vi. Och tittar vi på portföljen framåt och vad vi ska utveckla är vi betydelsefulla även jämfört med våra konkurrenter.

Men det handlar inte bara om kvadratmeter. Fastighetsbolagen behöver ta ett större ansvar än tidigare, enligt Joel Ambré.

– Vi kan inte bara hyra ut väggar och tak, utan vi måste hjälpa våra hyresgäster att vara konkurrens­kraftiga.

Vectura har exempelvis nekat hyresgäster till Forskaren på grund av att en del av dem inte har varit relevanta för övriga hyresgäster.

– I samma sekund som vi plockar in en hyresgäst som inte delar visionen så faller det för de andra gästerna. Vi måste vara väldigt disciplinerade. Det är lättare sagt än gjort i dessa tider, men det finns också väldigt många som delar vår vision och kultur. Det handlar om innehållet i huset, säger Joel Ambré.

Det är, som nämnt, i de här kunskapsintensiva miljöerna som familjen Wallenberg kommer in. Kopplingen till familjen utgår från just akademi, näringsliv och ”Sveriges konkurrenskraft över tid”, enligt Joel Ambré. Ungefär hälften av hyresgästerna hos Vectura är kopplade till sfären, vilket kanske inte är så märkligt med tanke på att många framgångsrika life science-företag finns inom just den.

– Vi har inget uttalat att vi bara ska jobba inom sfären. Det som är uttalat är att vi ska ha ett berättigande som sträcker sig utöver fastighetsaffären.

Åtta Vectura-fastigheter:


200.000 kvm
GoCo Health Innovation City, Mölndal.

75.000 kvm, av de totalt 200.000 har byggts, och 85 procent av dem är uthyrda. Etapp 2 påbörjas under januari, där första spadtaget tas för 12.000 kvm Active Lab där CCMR Nordic flyttar in. I ett jv med Balder och Next Step byggs även 500 bostäder i området.


46.000 kvm
Kvarter 37, Hagastaden.
Byggstart planeras till årsskiftet 2026/2027 för klustret om 33.000 kvm kontor och 13.000 kvm kultur- och idrottsverksamhet, där samarbetsavtal tecknats med KFUM Central. Eftersom laboratorier är en bristvara i Hagastaden ligger fokus mot det.


10.500 kvm
The Loop, Lund.

Intill ESS och Max IV byggs ett kluster för innovation som kommer att innehålla företag inom life science, men även företag inom innovationer i stort. Beräknas stå färdigt under 2024. 90 procent är uthyrt där Science Village Scandinavia hyr 4.000 kvm och Camurus 3.000 kvm.


24.000 kvm
Kv. Höjdpunkten 5, Lund.
Utvecklar Saabs kontor om 24.000 kvm, med höga säkerhetskrav, i Brunnshög. Saab-bolagen Kockums och Combitech ska flytta in. Byggnaderna ska stå färdiga mot slutet av 2025.


20.000 kvm
Upside Stories Uppsala.
Utvecklas i Främre Boländerna med fokus på life science och tech. Färdigt slutat av 2026.


18 000 kvm
Campus F, Hagastaden.
Det tredje life science-klustret i Hagastaden planeras vara utvecklat till år 2030. Vectura ser det som en förlängning av bolagets närvaro i Hagastaden, och planen är cirka 18.000 kvm kontor och labb. Utöver det ska 80 bostäder byggas.


13 000 kvm
Permobil, Sundsvall.
Nytt globalt huvudkontor och innovationscentrum. Inflytt hösten 2024.


24.500 kvm
Forskaren, Hagastaden.
Den sfäriska byggnaden i Hagastaden, området som regionen, akademin och näringslivet hoppas ska bli Stockholms Kendall Square, står helt färdig sommaren 2024. Fastigheten är till 92 procent uthyrd och hyresgäster som Elekta och Sand Clinic har börjat flytta in.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan