VD:arna om försäljningen av Vasakronan

(texterna och kommentarerna publicerades i magasinet Fastighetsvärlden nr 7–8/2008, i samband med AP Fastigheters köp av Vasakronan för 41,1 miljarder kronor – alltså 10 år sedan)

Fastighetsvärlden kontaktade fyra branschprofiler för att höras deras syn  på jätteaffären – och vad som kan väntas framöver.

Hans Wallenstam: Sälj mer!
”Jag hoppas att AP blir mer in­tensiva på säljsidan än tidigare Jag tror att det är viktigt för den svenska fastig­hets marknaden – för att få internationellt intresse – att fastighe­ter säljs med jämna mellanrum. Hade det blivit den andra intres­senten hade det blivit väldigt lyck­at. Bolaget blir tvärstörst i Göte­borg och med det följer ett ansvar.”

Erik Paulsson: Positivare!
”Affären ger en mer rättvisande bild av markna­den än den undergångsstämning som framskymtat i media. Priset kanske inte blev riktigt så högt som man hoppats på från statens sida men affären kom ut i en lite tuff tid och jag tycker att det till slut blev en vettig uppgörelse för bägge sidor. Fastigheterna ligger i bra lägen och långsiktigt är det sä­kert en bra affär för AP Fastigheter.”

Stellan Lundström: Onödigt!
”Det här är en onödig affär, en omallokering av det statliga fastighetsbeståndet. Det finns sannolikt få skalfördelar att uppnå när två så stora bolag slås ihop. Det är också bekymmersamt att det nya bolaget får så domine­rande ställning på en del marknader. Konkurrensverket har ju godkänt affären men borde definitivt ta sig en ny funderare.”

Lennart Sten: Farligt!
”Jag tycker att utgången av affären är olyck­lig och farlig. Risken är att förtroendet för den svenska fastighetsmarknaden kan påverkas på ett negativt sätt. Utomlands tycker man att staten har sålt till staten – vilket riskerar att ge den svenska marknaden ett dåligt rykte. Det är synd eftersom omdömet för marknaden tidigare var bland de bästa i världen.”

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan