Vasakronan kan börja bygga 30.000 kvm kontor
Efter nästan tio år har detaljplanen för Starkströmmen 2 och 4 i Hjorthagen vunnit laga kraft. Nu kan Vasakronan börja riva byggnaden som står där och två nya byggnader om 30.000 kvm kontor kan börja ta form.
Vasakronan har ägt fastigheten under lång tid, men eftersom byggnaden på platsen är i så dåligt tekniskt skick har den under många år varit tomställd. Nu har detaljplanen för en ny byggnad vunnit laga kraft och Vasakronan kan börja riva.
– Vi kommer att uppföra två kontorsbyggnader som sitter ihop, en låg och en hög del. Det blir ungefär 30.000 kvadratmeter LOA. Det är stort men man behöver en kritisk massa på en sådan här plats, säger Jan-Erik Hellman, chef för investeringar och projekt hos Vasakronan, till Fastighetsvärlden.
Med Norra Länken som närmaste granne kommer den nya byggnaden bli en solitär och då behövs volymen för att det ska bli bra, menar han.
På tomten bredvid, Starkströmmen 5 (tidigare Starkströmmen 1), ska Elementica uppföra en data- och serverhall, som när den är färdig blir Stockholms största serverhall. Den kommer leda över sin överskottsvärme till Stockholms fjärrvärmenät. Det kommer också uppföras en driftdepå för Norra Länken i närområdet.
Att det har tagit lång tid till dess att detaljplanen vunnit laga kraft beror, enligt Jan-Erik Hellman, på komplexiteten att bygga i området kring Stockholm Exergi, kraftvärmeverket som ligger i området, men också riskavstånd till trafikleden.
På Vasakronans fastighet finns i dag en vattenhuvudledning från Lidingö som Stockholms stad ska flytta. Det kan ta sin tid. Vasakronan räknar med att kunna börja byggstarta omkring 2026/2027, med inflyttning tidigast 2028. Tidsaxeln kan dock ändras, menar Jan-Erik Hellman.
Men trots att inflyttning ligger en bit bort i tid är han inte orolig över uthyrningsläget.
– Det finns ganska många hyresgäster med specifika säkerhetskrav och önskemål om att kunna vara självständiga och inte ha grannar. Och för en sådan hyresgäst kan det bli väldigt bra av just det skälet. Det kräver förstås en extra matchning.
Tänkta hyresgäster kan därmed vara myndigheter som Polisen, Svenska Kraftnät, Försvarsmakten eller teknikföretag med oro kring industrispionage, enligt Jan-Erik Hellman.
