Vasakronan hyr ut 10000 kvm och satsar halv miljard

Annons

Tecknat 20-årigt hyresavtal. Vasakronan har tecknat avtal med Landstinget i Uppsala Län om cirka 10.000 kvadratmeter i Uppsala Science Park, USP. Därför uppförs nu en fastighet om totalt 12.500 kvadratmeter. Byggstarten är planerad till årsskiftet 2015/16 och inflyttning 2017/18.

Uthyrningen är den femte största som hittills i år har ägt rum i Sverige. Läs Fastighetsvärldens topplista med årets största uthyrningar här.

Vasakronans investering är cirka 500 miljoner kronor. Det höga kvadratmeterpriset i projektet beror på att det det inte handlar om en vanlig kontorsfastighet utan en byggnad som förbereds för möjlig labverksamhet. Dessutom ska det byggas en kulvert.

Uppsala Science Park är ett område med cirka 140 företag huvudsakligen inriktade på Life Science, materialteknik och andra kunskapsintensiva nischer. Här finns stora delar av Uppsalas innovationssystem representerat, däribland Uppsala Innovation Center (UIC) och STUNS.

Alldeles i närheten hittar man Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet, Biomedicinskt Centrum, Ångströmlaboratoriet och Informationstekniskt Centrum. Inte långt därifrån, på Ultuna, ligger också Sveriges lantbruksuniversitet och Statens veterinärmedicinska anstalt

Jonas Bjuggren är regionchef på Vasakronan och han är glad över beslutet som innebär en vidareutveckling av Uppsala Science Park:

– Framgångsrika innovationer är nästan alltid resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer och kompetenser. I USP har Vasakronan jobbat i många år med att utveckla en arena för dessa aktörer och kompetenser att jobba ihop. Med bygget av det här huset tar vi ytterligare ett steg i den riktningen och skapar en kunskapsnod.

Jonas Bjuggren berättar att merparten av byggnaden kommer att bestå av kontor också att där planeras för en mötesplats öppen för alla.

– Där kommer att finnas en ljusgård samt restaurang och konferensmöjligheter. Allt för att ytterligare facilitera mötet mellan människor och kompetenser.

Avtalet med landstinget är 20-årigt och innebär att uthyrningsgraden är 90 procent redan vid byggstart. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaden enligt Leed platina.

I november 2014 tecknade Landstinget hyreskontrakt om 7.300 kvm med Jernhusen vid resecentrum. Läs mer om den förhyrningen här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-09-29

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över McDonalds gamla lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Tillbaka till förstasidan