Jesper Trotzig, senior manager Tenant & Partner, Annika Schönefeld, Head of Real Estate Elgiganten, och Johan Reberg, kontraktschef Stadium.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Flera stora detaljhandelsjättar har sedan länge klagar på för höga hyror, indexuppräkningen har inte förbättrat situationen.
– Vi vill veta vad vi betalar för, sa Johan Reberg, kontraktschef Stadium som medverkade vid FV:s stora seminarium Köpcentrum & Butiker i Vinterträdgården.

Annons

Den höga inflationen medförde en hyreshöjning på 11 procent på de flesta indexerade kontrakt. De har fått redan pressade butikshyresgäster att reagera hårt. Många kedjor har sagt upp hyresavtalen, för omförhandling om det går. Ämnet diskuterades vid det stora årliga seminariet Köpcentrum & Butiker som ägde rum i Vinterträdgården, på Grannd Hôtel, i Stockholm.

– Vi har sagt upp 30–40 avtal i år, för omförhandling. Index kom till i en tid när allt annat inte ingick. Idag har vi kallhyror. Vi betalar redan extra för massa saker, sa Johan Reberg, kontraktschef Stadium.

Annika Schönefeld, head of real estate vid Elgiganten, instämde i delar av Rebergs kritik. Hon tyckte dock att dialogen med fastighetsägarna blivit bättre den senaste tiden.

– Vi har mötts av mer lyhördhet. Dialogen har blivit bättre, men det finns några procent av fastighetsägarna där vi inte nått fram. Rent generellt måste vi få till en bättre dialog, att titta på andra delar av hyran. Det som det till sist handlar om är vad som hamnar på den sista raden, sa Annika Schönefeld.

Jesper Trotzig, senior manager Tenant & Partner, konstaterade att olika fastighetsägare har olika förutsättningar, olika kunskaper, och att det påverkar diskussionsklimatet.

Johan Reberg:

– Ibland måste man höja rösten. Vi har nått fram någorlunda efter att vi började göra det. Men vi vill veta vad vi betalar för, vi vill ha förutsägbarhet och vi vill ha ökad transparens. När vi ber om det får vi från fastighetsägarna höra att det är för jobbigt och för dyrt att ta fram underlaget. Då betalar vi ändå administrationsavgift. Det är ett av de största problemen,

– Det är bättre att fastighetsägarna ägnar mer kraft att prata med oss, än om oss, sa Johan Reberg och tillade att Stadium inte har för avsikt att stänga butiker. Kedjans tror starkt på den fysiska handeln.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan