Jesper Trotzig, senior manager Tenant & Partner, Annika Schönefeld, Head of Real Estate Elgiganten, och Johan Reberg, kontraktschef Stadium.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Flera stora detaljhandelsjättar har sedan länge klagar på för höga hyror, indexuppräkningen har inte förbättrat situationen.
– Vi vill veta vad vi betalar för, sa Johan Reberg, kontraktschef Stadium som medverkade vid FV:s stora seminarium Köpcentrum & Butiker i Vinterträdgården.

Annons

Den höga inflationen medförde en hyreshöjning på 11 procent på de flesta indexerade kontrakt. De har fått redan pressade butikshyresgäster att reagera hårt. Många kedjor har sagt upp hyresavtalen, för omförhandling om det går. Ämnet diskuterades vid det stora årliga seminariet Köpcentrum & Butiker som ägde rum i Vinterträdgården, på Grannd Hôtel, i Stockholm.

– Vi har sagt upp 30–40 avtal i år, för omförhandling. Index kom till i en tid när allt annat inte ingick. Idag har vi kallhyror. Vi betalar redan extra för massa saker, sa Johan Reberg, kontraktschef Stadium.

Annika Schönefeld, head of real estate vid Elgiganten, instämde i delar av Rebergs kritik. Hon tyckte dock att dialogen med fastighetsägarna blivit bättre den senaste tiden.

– Vi har mötts av mer lyhördhet. Dialogen har blivit bättre, men det finns några procent av fastighetsägarna där vi inte nått fram. Rent generellt måste vi få till en bättre dialog, att titta på andra delar av hyran. Det som det till sist handlar om är vad som hamnar på den sista raden, sa Annika Schönefeld.

Jesper Trotzig, senior manager Tenant & Partner, konstaterade att olika fastighetsägare har olika förutsättningar, olika kunskaper, och att det påverkar diskussionsklimatet.

Johan Reberg:

– Ibland måste man höja rösten. Vi har nått fram någorlunda efter att vi började göra det. Men vi vill veta vad vi betalar för, vi vill ha förutsägbarhet och vi vill ha ökad transparens. När vi ber om det får vi från fastighetsägarna höra att det är för jobbigt och för dyrt att ta fram underlaget. Då betalar vi ändå administrationsavgift. Det är ett av de största problemen,

– Det är bättre att fastighetsägarna ägnar mer kraft att prata med oss, än om oss, sa Johan Reberg och tillade att Stadium inte har för avsikt att stänga butiker. Kedjans tror starkt på den fysiska handeln.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Tillbaka till förstasidan