Prime Livings bostadsprojekt i Spånga.

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Det fortsätter att storma kring Prime Living. Nu anklagas bolaget för att ha brustit i marksaneringen vid sitt bostadsprojekt i Spånga.

Studentbostadsutvecklaren Prime Living har ett kärvt år bakom sig.

Bolaget har bland annat fått mycket kritik för sitt projekt i Spånga i Stockholm. Där planerar Prime Living att bygga 1.100 studentbostäder. I mars flyttade de första studenterna in, men det blev inte som de hade tänkt sig. Hyresgästerna har bland annat vittnat om hissar som inte fungerar, värmesystem som inte är påslagna och halvfärdiga balkonger.

Planen var att 300 bostäder skulle vara inflyttningsklara i år. Men nu ser etappen ut att stå färdig någon gång i mars nästa år, enligt uppgifter till Fastighetsvärlden, eftersom Prime Living måste upphandla en ny underentreprenör.

Nu kan Fastighetsvärlden även berätta att Stockholms stad har fått in uppgifter om att marken vid bostadsprojektet i Spånga inte ska ha sanerats ordentligt. På platsen fanns det tidigare en färgfabrik och ett skrotupplag.

Kommunens handläggare har därför begärt att bolaget skickar över analyssvar för det specifika området.

– Vi tar det här på största allvar. Vi kommer att koppla in en oberoende miljöexpert för att få det verifierat. Om det stämmer så kommer vi givetvis att ta tag i det och sanera marken enligt konstens alla regler, säger Prime Livings nytillträdde vd och koncernchef Hans Sandén.

Vad som händer juridiskt om det skulle visa sig att saneringen är bristfällig är oklart enligt enhetschefen på miljöförvaltningen vid Stockholms stad.

– Vi känner oss generellt väldigt trygga i den här typen av ärenden eftersom det är utomstående oberoende konsulter som genomför kontrollerna. Om man skulle upptäcka att det här finns jättemycket föroreningar så vet jag faktiskt inte vad som händer eftersom jag aldrig varit med om det tidigare, säger Christer Edvardsson.

Vid sidan av problemen på bygget har Prime Living sedan tidigare även blivit stämt av två underentreprenörer för uteblivna betalningar. I juni nådde bostadsutvecklaren en förlikning med den ena av dem. Den andra konflikten är mer infekterad.

Det handlar om en underentreprenör som krävt bolaget på 24 miljoner kronor efter att ha blivit utslängd från bygget i Spånga. Underentreprenören säger sig även ha blivit hotad av kriminella personer för att han inte har velat dra tillbaka sin stämningsansökan.

Stormen kring Prime Living resulterade i att styrelsen lämnade sina platser till förfogande i september. I augusti lämnade bolagets tidigare vd Jan Severa sin post.

I magasinet nr 11/2018 har Fastighetsvärlden analyserat Prime Livings affär.

Den nya styrelsen har nu meddelat att den på grund av den kritik som framkommit ska låta en oberoende konsult inspektera bygget i Spånga och att alla nuvarande samarbetsavtal med entreprenörer ska ses över.

– Vi vill ha in välrenommerade entreprenörer i våra projekt och vi försöker att lösa det så snart som möjligt, säger Hans Sandén.

Fler Nyheter från förstasidan

Digital aktör söker 2.000 kvm i innerstaden

Expanderar och vill jämföra alternativ.

”SMS-låneränta” för skakig bostadsutvecklare

Villkoren motsvarar årsränta på över 145 procent.

Wihlborgs hyr ut 8.200 kvm i centrala Malmö

Fyller upp efter Tullverkets flytt.

Amastens hemliga investerare nu offentlig

Blir en av de största ägarna i bolaget med nära 19 procent av aktierna efter riktad nyemission.

Spotifyhuset var nästan uthyrt till annan hyresgäst

Det var väldigt nära att bli flytt för streamingjätten.

Går från Riksbyggen till Finansdepartementet

Kommer att jobba under ledning av bostadsministern.

Rikshem utökar beståndet i Kalmar

Ett 15-årigt hyresavtal är tecknat för fastigheten.

Danska konkurrenten vill utmana hotelljättarna

Siktar på upp till 60 hotell i Sverige.

Andersson in i Nyfosas styrelse – ordföranden slutar

Det stuvas om i styrelsen för det offensiva bolaget. Bengt Kjell berättar om beslutet.

Högt tryck på kvinnlig investerarklubb

Medlemsantalet har exploderat.

Fortsatt förtroende för Nuder i Hemsö

”Har gjort en värdefull insats på ett förtroendefullt sätt.”

Nils Pers lämnar Stena

Två trotjänare lämnar bolaget som satsar allt hårdare på projekt.

Köper för halv miljard inom tullarna

K-märkt fastighet får ny ägare efter 13 år.

Spotifys oväntade drag

Behåller hela ytan trots nya lokalerna i Urban Escape.

Tillbaka till förstasidan