Prime Livings bostadsprojekt i Spånga.

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Det fortsätter att storma kring Prime Living. Nu anklagas bolaget för att ha brustit i marksaneringen vid sitt bostadsprojekt i Spånga.

Studentbostadsutvecklaren Prime Living har ett kärvt år bakom sig.

Bolaget har bland annat fått mycket kritik för sitt projekt i Spånga i Stockholm. Där planerar Prime Living att bygga 1.100 studentbostäder. I mars flyttade de första studenterna in, men det blev inte som de hade tänkt sig. Hyresgästerna har bland annat vittnat om hissar som inte fungerar, värmesystem som inte är påslagna och halvfärdiga balkonger.

Planen var att 300 bostäder skulle vara inflyttningsklara i år. Men nu ser etappen ut att stå färdig någon gång i mars nästa år, enligt uppgifter till Fastighetsvärlden, eftersom Prime Living måste upphandla en ny underentreprenör.

Nu kan Fastighetsvärlden även berätta att Stockholms stad har fått in uppgifter om att marken vid bostadsprojektet i Spånga inte ska ha sanerats ordentligt. På platsen fanns det tidigare en färgfabrik och ett skrotupplag.

Kommunens handläggare har därför begärt att bolaget skickar över analyssvar för det specifika området.

– Vi tar det här på största allvar. Vi kommer att koppla in en oberoende miljöexpert för att få det verifierat. Om det stämmer så kommer vi givetvis att ta tag i det och sanera marken enligt konstens alla regler, säger Prime Livings nytillträdde vd och koncernchef Hans Sandén.

Vad som händer juridiskt om det skulle visa sig att saneringen är bristfällig är oklart enligt enhetschefen på miljöförvaltningen vid Stockholms stad.

– Vi känner oss generellt väldigt trygga i den här typen av ärenden eftersom det är utomstående oberoende konsulter som genomför kontrollerna. Om man skulle upptäcka att det här finns jättemycket föroreningar så vet jag faktiskt inte vad som händer eftersom jag aldrig varit med om det tidigare, säger Christer Edvardsson.

Vid sidan av problemen på bygget har Prime Living sedan tidigare även blivit stämt av två underentreprenörer för uteblivna betalningar. I juni nådde bostadsutvecklaren en förlikning med den ena av dem. Den andra konflikten är mer infekterad.

Det handlar om en underentreprenör som krävt bolaget på 24 miljoner kronor efter att ha blivit utslängd från bygget i Spånga. Underentreprenören säger sig även ha blivit hotad av kriminella personer för att han inte har velat dra tillbaka sin stämningsansökan.

Stormen kring Prime Living resulterade i att styrelsen lämnade sina platser till förfogande i september. I augusti lämnade bolagets tidigare vd Jan Severa sin post.

I magasinet nr 11/2018 har Fastighetsvärlden analyserat Prime Livings affär.

Den nya styrelsen har nu meddelat att den på grund av den kritik som framkommit ska låta en oberoende konsult inspektera bygget i Spånga och att alla nuvarande samarbetsavtal med entreprenörer ska ses över.

– Vi vill ha in välrenommerade entreprenörer i våra projekt och vi försöker att lösa det så snart som möjligt, säger Hans Sandén.

Fler Nyheter från förstasidan

Hamburgerkedja vill växa

Har inte påverkats av konkurrensen i Stockholm city.

Wework kan öppna i fler svenska städer

I somras tecknade coworkingjätten sitt första hyresavtal i Sverige. Nu jagar aktören efter fler ytor.

Diös köper på tre orter

Centralpalatset i Gävle är en av fastigheterna som byter ägare.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Köper för över halv miljard på Östermalm

Fortsätter göra affärer enligt den nya strategin.

Weiss: ”Överenskommelsen löser inte problemen”

Lennart Weiss kommenterar det politiska läget. Läs dessutom om reaktionerna från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna – som förstås tycker olika.

Balder köper för 850 miljoner i centrala London

Första köpet i staden. ”Brexit har nog fått en del att dra sig tillbaka.”

Hyr ut 4.300 kvm till anrik myndighet inom tull

Stor uthyrning direkt i början på året. FV avslöjar hyran och de främsta flyttalternativen.

Hon är Kungsledens nya transaktionschef

Redo för att expandera Kungsledens fastighetsportfölj.

Ansöker om rekonstruktion

Aktien rasar. Bolaget har tidigare rapporterat stora avtal med Wallenstam och K-Fastigheter.

JLL värvar från CBRE

Fortsätter att fylla på efter tidigare tapp.

Pressad bostadsutvecklare halverar personalstyrkan

Kämpar för sin överlevnad.

Abitares konkursbo sålt

Tommy Qvarfort fastigheter är nu sålda.

Bekräftat: Jätten Costco letar lokaler i Sverige

En av världens största. Vill utmana Ica och Coop. Uppgiften bekräftas för Fastighetsvärlden.

Tillbaka till förstasidan