UC: Högt antal konkurser i hela landet

Färsk statistik från kredit- och affärsinformationsföretaget UC visar att konkurserna kraftigt tagit fart i hela landet under oktober månad. Statistiken visar även att trenden skiljer sig mellan landets olika elområden, enligt UC. Störst ökning av andelen konkurser syns i norra Sverige, där elen varit billig.

Annons

– Det är förvånande samtidigt som vi ser att minskningen av nyetablerade företag är mest påtaglig i södra Sverige, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Under oktober månad ökade konkurserna i Sverige totalt sett med 38 procent i jämförelse med samma period i fjol. UCs statistik visar på att det finns skillnader mellan landets olika elområden. Under den gångna månaden har konkurserna procentuellt sett ökat mer i elområden ett och två, som motsvarar Luleå och Sundsvall, än i övriga landet. I elområde fyra, som motsvarar Malmö, var ökningen av konkurser mellan september och oktober i år som lägst.

– Den här utvecklingen är kanske inte vad de flesta i första hand hade förväntat sig. Elkostnaderna har skjutit till extrema höjder i södra Sverige under hösten. Men det tar ett tag innan bolag hamnar i konkurs. Elpriset är en påverkansfaktor av flera till att många företag har det tufft just nu. Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter, menar Johanna Blomé.

Antalet konkurser har ökat i jämförelse med samma månad i fjol inom nio av de tio branscher som ingår i UCs statistik. De branscher som drabbats hårdast är partihandeln som ökat med 72 procent, hotell- och restaurang som ökat med 66 procent och detaljhandeln som ökat med 40 procent. Inom samtliga tre branscher är nu antalet konkurser högre än de var under pandemin.

– Sedan sommaren har konkurserna inom samtliga dessa branscher vänt uppåt, och nu ligger de på rekordhöga nivåer. Antalet konkurser är högre än de var under pandemin. Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft. Flera branscher som hade det svårt under pandemin har fått det ännu tuffare. Även inom transport, som tidigare under hösten stack ut med minskat antal konkurser, har konkurserna nu tagit fart. Det visar på en negativ trend som tyvärr kommer att drabba många fler företag framöver, avslutar Johanna Blomé.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan