UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

Statistik från UC visar att konkurserna i högsommarmånaden juli minskar med fem procent jämfört med samma månad i fjol. Hotell- och restaurangbranschen, som tros få ett uppsving i sommar när många svenskar väljer en semester på hemmaplan, har det fortsatt tufft och konkurserna inom segmentet ökat med 22 procent.

Annons

Totalt sett har konkurserna i Sverige hittills i år ökat med 11 procent, jämfört med perioden januari-juli i fjol.

UC:s statistik för juli visar att konkurserna minskar med blygsamma fem procent, jämfört med juli i fjol. Totalt sett hittills i år har konkurserna dock ökat med 11 procent. Det råder dock fortsatt stor osäkerhet kring konkursläget i höst, och hur myndigheternas uppmaning till fortsatt arbete hemifrån kommer att påverka.

– De ekonomiska effekterna av pandemin syns knappt alls i konkursstatistiken under juli, även om många småföretagare fortsatt har det tufft. Det verkar som om företagen generellt har lyckats kapa kostnader och anpassa sig till det nya affärsklimatet. Den inledande fasen på pandemin gjorde att konkurserna ökade kraftigt, speciellt inom vissa branscher. Nu har konkurserna ökat med 11 procent hittills i år, vilket glädjande nog är betydligt lägre än vad som befarades i mars, säger Richard Damberg, ekonom på UC, som är en del av Enento Group.

Som en konsekvens av pandemin så har svenskarnas benägenhet att semestra hemma varit stark, och begrepp som ”hemester” och ”svemester” har synts flitigt i sociala medier under sommarmånaderna. Något större uppsving för branschsegmentet syns dock inte – i alla fall inte än.

– Det verkar som om hotell- och restaurangbranschen, som har varit värst utsatt för konkurser under pandemin, har fått ett andrum. Vägkrogarna runt om i landet väntas få ett uppsving när många reser inom Sverige i sommar. Uteserveringarna har besökare och med neddragna kostnader kan hotell- och restaurangföretagen fylla på i kassan inför hösten. Att de utländska gästerna uteblir är förstås ett stort bakslag för många i hela besöksnäringen. Om restriktionerna mildras kan en viss lättnad komma under senare delen av sommaren. Nu går ett företag i branschen i konkurs om dagen och det är bara något mer än under samma månad under förra året, säger Richard Damberg, ekonom på UC, som är en del av Enento Group.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan