Tobias Rönnberg och Sophie Nilsonne, båda analytiker på HUI Research, presenterade sin nya rapport på Fastighetsvärldens seminarium. De liknade köpcentrum vid den utdöda fågeln dronten. Fågeln hade inte haft några naturliga fiender där den levde på ön Maurititius, och var därför oförberedd när människan kom dit.

Trendbrott: Sällanköp i köpcentrum backar

För första gången på 30 år minskar sällanhandeln i köpcentrum. Men den går starkt på handelsplatser, visar en färsk undersökning från HUI.

Under tre decennier, sedan mätningarna av köpcentrumbranschen inleddes i slutet av 1980-talet har sällanköpsvaruhandeln varit motorn som drivit på många köpcentrumetableringar.

Men nu, för första gången, visar den delen av handeln negativa tillväxttal. Det visar en undersökning som HUI Research presenterade under Fastighetsvärldens seminarium Köpcentrum & Butiker idag.

Den totala tillväxten blir dock positiv när dagligvaror, restauranger och kommersiell service adderas. Den förklaring som lyfts fram kring förändringen är att e-handeln tog en synnerligen stor andel av tillväxten inom sällanköpsvaruhandeln vilket slog på köpcentrumen.

Den totala tillväxten under detaljhandelsåret 2017 uppgick till 0,3 procent, vilket var strax under HUI Researchs prognos om 1 procent. Dagligvaruhandelns starka utveckling var det som enskilt bidrog till att den totala utvecklingen inte var negativ.

Handelsområdena fortsätter liksom köpcentrumen att växa och tillväxten skrevs till 4,3 procent, vilket var något högre än den prognosticerade tillväxten om 3 procent. Alla branscher i handelsområdena utvecklades starkt, inte minst sällanköpsvaruhandeln.

– Köpcentrumen befinner sig mitt i detaljhandelns strukturomvandling medan handelsområdena än så länge påverkats i liten utsträckning. Branscher som är tongivande i handelsområden, exempelvis livsmedel, möbler och byggmaterial, växer dock kraftigt på nätet. Detta innebär att vi framöver förväntar oss en lägre tillväxt även i handelsområdena, säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research.

Intresset för att bygga ny handelsyta minskar också visar undersökningen.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan