Trekejsarslag på scenen

De mäktigaste tre kommunala politikerna i Skåne möttes på måndagsmorgonen på Fastighetsvärldens stora seminarium Öresundsmarknaden. Det var andra gången trion stod på samma scen. ”Trekejsarslaget”, kallade moderatorn Jan Wifstrand mötet.

Peter Danielsson, (M) Helsingborg, Philip Sandberg, (L) Lund och Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S) Malmö, talade inför de 260 deltagarna på seminariet som ägde rum på Malmö Live.

De är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun – samtliga snabbt växande sådana. På seminariet diskuterades bland annat stora stadsutvecklingsprojekt, behov av samhällsfastigheter, socioekonomiska åtgärder och rikspolitikernas klåfingrighet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh lyfte fram Malmös två kommande storsatsningar: Nyhamnen och området runt Rosengårds station.

– Nyhamnen är varje kommunstyrelseordförandes dröm. Där kan vi skapa 9.000 bostäder och 12.000 arbetstillfällen inom en kilometer. Det är ett område som knappt används idag. Det finns ett stort intresse från alla håll, inte minst investerarnas. Vi ska jobba innovativt och blanda verksamheter där.

– Ett annat väldigt viktigt projekt är området runt Rosengårdsstation som vi vill utveckla. Målet är att minska omflyttningarna där, få ner arbetslösheten samt minska segregationen. Det är där människor flyttar som otryggheten ökar. Det är ett intressant projekt som expanderat runt Culture Casbah där flera fastighetsägare samarbetar.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (M) Helsingborg:

– Stora SeaU, en ny kongressanläggning, kommer att tillföra mycket till Helsingborg. Vi har även Oceanhamnen där 30.000 kvm kontor samt massor av bostäder ska byggas i vattennära läge i flera etapper söderut.

– Vi är i en tacksam sits som växer så kraftigt. Det är ett helt nytt Trelleborg som växer upp, uppe i Brunnshög med de båda forskningsstationerna i världsklass.

– Vi har även intressanta projekt lite utanför centrum, Maria station och Ramlösa station blir nya noder i nord respektive syd.

Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) Lund, fick inleda med att kommentera den omdiskuterade spårvägen som dragits i stan.

– Den bidrar till att många investerare med trygghet kan investera längs med kunskapsstråket. Det jobbar 55.000 personer längs med sträckningen. Spårvägen invigs i augusti nästa år. Var femte minut kan man resa och det tar 14 minuter till ändstationen.

– Ett annat spännande projekt är Lunds södra, en ny påtatågsstation som öppnar 2024. Vi ska bygga blandat och hållbart.

Trion konstaterade vidare att alla tre kommuner har stora utmaningar framför sig att bemöta de växande behoven av samhällsfastigheter till följd av snabbt växande befolkning.

– Vi har 40 procent av befolkningen som är under 29 år. Vi bygger tre nya skolor om året. Gymnasiekullen ökar med 30 procent de kommande åren. Inom några år kommer det även uppstå ett annat behov, då är det även många som är äldre, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) Malmö.

– Det byggs nu till exempel tre nya äldreboenden i Helsingborg av privata aktörer, sa Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (M) Helsingborg.

– Vi behöver bygga ut väldigt mycket förskolor, skolor och äldreboenden, sa Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) Lund.

Det kom även ett inspel i rikspolitiken från Katrin Stjernfeldt Jammeh:

– Man styr med statsbidrag på ett väldigt klåfingrigt sätt, som ibland är öronmärkta på ett sätt som gör att vi inte kommer åt pengarna.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Torsdag den 4 juni, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Tillbaka till förstasidan