Svensk Handel befarar ny chockhöjning

Kommersiella hyresgäster står inför en ny chockartad hyreshöjning, tror Svensk Handel. Om hyran höjs med sju till åtta procent för 2024 har handlarna fått höjningar med mer än 20 procent sedan 2022.

Annons

Svensk Handel anser inte att marknadshyrorna för kommersiella lokaler bör drivas upp på grund av en tillfällig inflationstopp. För 2023 hamnade hyresökningen på 10,9 procent. En chock för många av Svensk Handels medlemmar, menar branschorganisationen.

– Vi vet att hyrorna kommer att höjas för 2024 och att det kommer att bli en hög siffra. Det senaste KPI-talet var 6,5 procent och vi tror inte att det kommer att ändra sig så mycket mer så vi har sagt till våra medlemmar att hyresökningen kommer att hamna någonstans på sju till åtta procent, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert hos Svensk Handel på FV:s seminarium Fastighetsdagen Öresund den 18 oktober.

Hyresökningen för 2022 låg på cirka 3 procent. Tillsammans med 2023 och nästa års höjning hamnar ökningen på någonstans kring 21 procent.

– På en oerhört kort tid har de kommersiella hyresgästerna fått en hyresökning om som är helt ohållbar. Det är tufft, säger hon.

I en beräkning Svensk Handel har gjort för sko- och modehandeln såg man att redan innan pandemin låg vissa verksamheters andelstal på 19 procent, alltså hyrans andel av omsättningen. Enligt Elisabet Elmsäter Vegsö ledde det till att företag inte klarade sig.

– I det läget vi befinner oss i nu, när man har lagt på 2023 års elva procent, ser vi att ungefär 3.200 butiker inom sko- och modehandeln ligger i spannet där risken för rekonstruktion och konkurs här stor. Det är otroligt oroväckande. Det här är butiker vi behöver för att ha levande städer.

Elisabet Elmsäter Vegsö anser att man måste prata om vad marknadshyra är eftersom marknadshyressystemet inte ska bygga på kostnadssidan på det sättet som gäller för bostadshyror.

För Trianons del är 36 procent av bolagets hyresintäkter KPI-relaterade. Vd Olof Andersson anser att det är olika beroende på vilken bransch när det handlar om hur bra man klarar hyreshöjningar. Livsmedelsbranschen exempelvis har klarat sig bra eftersom de kan kompensera med ökade priser, menar han.

– Det är klart, bara för att KPI går upp med elva procent är det inte givet att det är en ny marknadshyra. Men då får man säga upp kontraktet till omförhandling eller ha en dialog med hyresgästen.

Elisabet Elmsäter Vegsö anser att det inte bara är att säga upp kontraktet för omförhandling eftersom fastighetsägarna har ett kunskapsövertag eftersom ägarna har kunskapen om vad hyran innehåller, vad alla tilläggen är och hur de fördelas ut över hyresgästerna.

– Hyresgästerna har inte den kunskapen, vilket kommer att leda till att fastighetsägarna kommer att säga att ”det är så här det ser ut”. Du som hyresgäst kan inte jämföra, för om vi ska jämföra med hyror i liknande lokaler i liknande områden är det ju redan inflationsdrivna. Vi kommer ju aldrig att komma ned till marknadshyra.

Flera hyresgäster har under året sagt upp avtalen för omförhandling eller för avslut. Enligt Elisabet Elmsäter Vegsö i mycket större utsträckning än någonsin.

– Det var ju enda sättet att få respons från fastighetsägarna, säger hon.

Olof Andersson tycker att det ska föras dialoger med hyresgäster som inte klarar att få sin verksamhet att överleva med hyreshöjningar. Något Elisabet Elmsäter Vegsö håller med om.

– Det vore trevligt att ha en dialog och se vad det finns för lösningar och att inte mötas av att ”ett avtal är ett avtal”, säger hon.

Olof Andersson:

– Det är klart att vi hänvisar till avtalet. Men jag tycker ju att man får titta på verksamheten. Tål inte verksamheten den högre hyran då måste vi göra något åt det, säger han.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan