Konkurser i byggföretag leder till förseningar i projekt. Här BTH:s entreprenad åt Stockholmshem på Södermalm.

Svarta månader för byggare

Under maj och juni har flera stora byggare vikt ned sig. Låga marginaler och inhopp i bostadsutveckling har samverkat till fallissemangen. I något fall verkar det också ligga ond tro bakom.

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 5–6/2019)

Egentligen är marknadsläget för byggföretagen ganska bra. Det är god efterfrågan på de flesta av deras tjänster, även bostadsbyggande. När nu flera byggföretag slänger in handduken beror det till stor del på försyndelser som gjordes för flera år sedan, när de tog hem projekt till allt för låga marginaler och när en hel del av dem inte kunde hålla fingrarna borta från att gå in i egna bostadsutvecklingsprojekt.

Vare sig de tagit in projekten helt i den egna balansräkningen eller om de gjort det i någon form av joint venture så är det främst där det tagit stopp. När en entreprenadverksamhet med 200–300 miljoner kronor i omsättning drivs med endast någon enstaka procent i marginal kan en smäll på 10–20 miljoner från ett projekt innebära att en obeståndssituation uppstår.

I Stockholmsområdet har den senaste månaden BTH Bygg beviljats företagsrekonstruktion och Q-gruppen Bygg gått i konkurs. Bägge har haft dålig lönsamhet i flera år och dessutom tagit en del positioner i bostadsutveckling. Q-gruppen var till exempel med och bjöd 35.550 kronor per kvm BTA bostadsbyggrätt i Globenområdet för två år sedan.

BTH räknar med att efter rekonstruktion driva vidare verksamheten fokuserad mot byggservice. Även Q-gruppen kommer att finnas kvar. Övriga bolag inom gruppen är inte satta i konkurs och byggverksamheten kommer att drivas via ett nytt bolag.

Sedan finns det ett byggföretag där frågetecknen är betydligt större. Vad är det egentligen som har hänt? Det gäller OP2 Byggnads som visade upp en omsättning på nära 350 miljoner kronor 2017. Bolaget har bytt ägare vid flera tillfällen de senaste 3–4 åren och befinner sig i en bolagsgruppering där det ser minst sagt rörigt ut.

Det började redan under 2015 när byggföretaget såldes in till Mindhouse/RealXState där det senare blev utkastat från First North-listan i början av 2016. Det såldes då vidare till Octego Group och senare har det strukturerats in i B38 Sweden.

Ägarbilden till Octego och B38 är i stort densamma och Octego ligger även bakom Aspect Properties som just nu har en obligation om 250 mkr i ”default”. Investerarna har varken fått ränta eller fått återbetalning av kapitalet.

Fler Nyheter från förstasidan

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Tillbaka till förstasidan