Statlig jakt efter citylokaler

En stor lokalsökning har precis dragit igång av Tenant & Partner för Team Sweden i Stockholm. Det handlar om att samlokalisera och effektivisera kontorslokalerna för fyra betydande aktörer som ingår i Team Sweden. Almi Företagspartner, Business Sweden, Exportkreditnämden och Svensk Exportkredit.

Lokalerna ska ligga centralt i CBD, max 10 minuters gångavstånd från centralen. Uppskattningen är att det kan handla om 8.000-12.000 kvm moderna och effektiv kontor i öppen lösning med tillträde i slutet av 2021 eller början av 2022.

De fyra önskar ha egna profirade lokaler men ser möjligheter till gemensamma lokaler för kundmöten och för att förenkla samverkan och kunskapsöverföring mellan aktörerna inom Team Sweden.

Samordning och effektivisering är några av ledorden i regeringens satsning för att främja svensk export. För detta skapades Team Sweden för några år sedan, ett nätverk med nära 20 myndigheter, verk och bolag. Det är fyra av de kanske viktigaste aktörerna i det nätverket som för en tid sedan gav Tenant & Partner i uppdrag att se över möjligheten till ett samverkansprojekt för deras kontorsetableringar i Stockholm.

I den gemensamma lokalsökning som nu är igång finns tydliga specifikationer och krav. Förutom de redan nämnda så önskar man en representativ entré med gemensam reception och lounge samt en extern zon för mötesrum. Även en gemensam lunchrestaurang som med fördel även kan vara öppen för allmänheten.

Vid utvärderingen av förslag kommer även faktorer som egen fastighet, stora effektiva våningsplan, hörsal, gym samt miljöklassning komma ha betydelse.

Även om huvudinriktningen är att ha tillträde  mellan Q3 2021 – Q2 2022 så kan även nyproducerade lokaler med tillträde längre fram också vara av intresse.

Almi Företagspartner hyr idag lokaler i WTC  på Klarabergsviadukten 70. Det är ett statligt aktiebolag och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest.

I WTC har även Business Sweden sina nuvarande lokaler. Business Sweden har mandat från regeringen och tillsammans med det privata näringslivet hjälper de internationella företag att etablera sig i Sverige, och ger samtidigt svenska företag en plattform för global tillväxt.

Exportkreditnämnden (EKN) sitter idag på Kungsgatan 36 i Hufvudstadens fastighet. Fastighetsvärlden kunde redan i våras berätta att de sökte nya lokaler. Myndighetens uppdrag är att främja svensk export genom att erbjuda garantier mot betalningsrisker i exportaffärer.

Svensk Exportkredit (SEK) hyr idag lokaler i Waterfront Building på Klarabergsviadukten 61-63. Det statliga bolaget har i uppdrag är att på kommersiella och hållbara grunder säkerställa tillgång till finansiella lösningar för svensk exportnäring.

Fler Nyheter från förstasidan

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Bekräftat: Amazon har påbörjat lansering

Ett officiellt pressmeddelande har kommit från den amerikanska jätten. Har 40 procent av marknaden i Tyskland.

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Jubel vid Olav Thon när delar av gränsen öppnar

Olav Thon själv ger sin syn på den den nedslängda gränsen – och vill öppna mer.

Tillbaka till förstasidan