Statlig jakt efter citylokaler

En stor lokalsökning har precis dragit igång av Tenant & Partner för Team Sweden i Stockholm. Det handlar om att samlokalisera och effektivisera kontorslokalerna för fyra betydande aktörer som ingår i Team Sweden. Almi Företagspartner, Business Sweden, Exportkreditnämden och Svensk Exportkredit.

Lokalerna ska ligga centralt i CBD, max 10 minuters gångavstånd från centralen. Uppskattningen är att det kan handla om 8.000-12.000 kvm moderna och effektiv kontor i öppen lösning med tillträde i slutet av 2021 eller början av 2022.

De fyra önskar ha egna profirade lokaler men ser möjligheter till gemensamma lokaler för kundmöten och för att förenkla samverkan och kunskapsöverföring mellan aktörerna inom Team Sweden.

Samordning och effektivisering är några av ledorden i regeringens satsning för att främja svensk export. För detta skapades Team Sweden för några år sedan, ett nätverk med nära 20 myndigheter, verk och bolag. Det är fyra av de kanske viktigaste aktörerna i det nätverket som för en tid sedan gav Tenant & Partner i uppdrag att se över möjligheten till ett samverkansprojekt för deras kontorsetableringar i Stockholm.

I den gemensamma lokalsökning som nu är igång finns tydliga specifikationer och krav. Förutom de redan nämnda så önskar man en representativ entré med gemensam reception och lounge samt en extern zon för mötesrum. Även en gemensam lunchrestaurang som med fördel även kan vara öppen för allmänheten.

Vid utvärderingen av förslag kommer även faktorer som egen fastighet, stora effektiva våningsplan, hörsal, gym samt miljöklassning komma ha betydelse.

Även om huvudinriktningen är att ha tillträde  mellan Q3 2021 – Q2 2022 så kan även nyproducerade lokaler med tillträde längre fram också vara av intresse.

Almi Företagspartner hyr idag lokaler i WTC  på Klarabergsviadukten 70. Det är ett statligt aktiebolag och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest.

I WTC har även Business Sweden sina nuvarande lokaler. Business Sweden har mandat från regeringen och tillsammans med det privata näringslivet hjälper de internationella företag att etablera sig i Sverige, och ger samtidigt svenska företag en plattform för global tillväxt.

Exportkreditnämnden (EKN) sitter idag på Kungsgatan 36 i Hufvudstadens fastighet. Fastighetsvärlden kunde redan i våras berätta att de sökte nya lokaler. Myndighetens uppdrag är att främja svensk export genom att erbjuda garantier mot betalningsrisker i exportaffärer.

Svensk Exportkredit (SEK) hyr idag lokaler i Waterfront Building på Klarabergsviadukten 61-63. Det statliga bolaget har i uppdrag är att på kommersiella och hållbara grunder säkerställa tillgång till finansiella lösningar för svensk exportnäring.

Fler Nyheter från förstasidan

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Handelskammaren flyttar

Signerat för 1.200 kvm i helt nya lokaler.

Fastighet i bruksort nominerad till Mipim Awards

Se bilder på blågula nomineringen – kan vinna i paradgrenen.

Flera starka namn – de blir Sehlhalls största externa ägare

Svanberg, Borg och Adelsohn på ägarlistan.

Northvolt hyr 4.000 kvm i Solna

FV berättar om ytterligare förhyrningar som det snabbväxande bolaget har i Stockholm.

Vinner Hugin & Munin-priset

En epok går i graven. Läs om vilka som placerar sig på prispallen

Tillbaka till förstasidan