Statlig jakt efter citylokaler

En stor lokalsökning har precis dragit igång av Tenant & Partner för Team Sweden i Stockholm. Det handlar om att samlokalisera och effektivisera kontorslokalerna för fyra betydande aktörer som ingår i Team Sweden. Almi Företagspartner, Business Sweden, Exportkreditnämden och Svensk Exportkredit.

Lokalerna ska ligga centralt i CBD, max 10 minuters gångavstånd från centralen. Uppskattningen är att det kan handla om 8.000-12.000 kvm moderna och effektiv kontor i öppen lösning med tillträde i slutet av 2021 eller början av 2022.

De fyra önskar ha egna profirade lokaler men ser möjligheter till gemensamma lokaler för kundmöten och för att förenkla samverkan och kunskapsöverföring mellan aktörerna inom Team Sweden.

Samordning och effektivisering är några av ledorden i regeringens satsning för att främja svensk export. För detta skapades Team Sweden för några år sedan, ett nätverk med nära 20 myndigheter, verk och bolag. Det är fyra av de kanske viktigaste aktörerna i det nätverket som för en tid sedan gav Tenant & Partner i uppdrag att se över möjligheten till ett samverkansprojekt för deras kontorsetableringar i Stockholm.

I den gemensamma lokalsökning som nu är igång finns tydliga specifikationer och krav. Förutom de redan nämnda så önskar man en representativ entré med gemensam reception och lounge samt en extern zon för mötesrum. Även en gemensam lunchrestaurang som med fördel även kan vara öppen för allmänheten.

Vid utvärderingen av förslag kommer även faktorer som egen fastighet, stora effektiva våningsplan, hörsal, gym samt miljöklassning komma ha betydelse.

Även om huvudinriktningen är att ha tillträde  mellan Q3 2021 – Q2 2022 så kan även nyproducerade lokaler med tillträde längre fram också vara av intresse.

Almi Företagspartner hyr idag lokaler i WTC  på Klarabergsviadukten 70. Det är ett statligt aktiebolag och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest.

I WTC har även Business Sweden sina nuvarande lokaler. Business Sweden har mandat från regeringen och tillsammans med det privata näringslivet hjälper de internationella företag att etablera sig i Sverige, och ger samtidigt svenska företag en plattform för global tillväxt.

Exportkreditnämnden (EKN) sitter idag på Kungsgatan 36 i Hufvudstadens fastighet. Fastighetsvärlden kunde redan i våras berätta att de sökte nya lokaler. Myndighetens uppdrag är att främja svensk export genom att erbjuda garantier mot betalningsrisker i exportaffärer.

Svensk Exportkredit (SEK) hyr idag lokaler i Waterfront Building på Klarabergsviadukten 61-63. Det statliga bolaget har i uppdrag är att på kommersiella och hållbara grunder säkerställa tillgång till finansiella lösningar för svensk exportnäring.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Humlegården gör tung rekrytering från Kungsleden

Får en nyinrättad roll som COO.

Wästbygg ska börsnoteras – men Arnhult säljer inte

Vd:n säljer delar av sitt innehav. Storägaren Rutger Arnhult behåller allt.

Här gräver Batljan för kinesiska hus åt Amasten

SBB-grundaren extraknäcker för att hålla byggpriserna nere?

Tillbaka till förstasidan