Statlig jakt efter citylokaler

En stor lokalsökning har precis dragit igång av Tenant & Partner för Team Sweden i Stockholm. Det handlar om att samlokalisera och effektivisera kontorslokalerna för fyra betydande aktörer som ingår i Team Sweden. Almi Företagspartner, Business Sweden, Exportkreditnämden och Svensk Exportkredit.

Annons

Lokalerna ska ligga centralt i CBD, max 10 minuters gångavstånd från centralen. Uppskattningen är att det kan handla om 8.000-12.000 kvm moderna och effektiv kontor i öppen lösning med tillträde i slutet av 2021 eller början av 2022.

De fyra önskar ha egna profirade lokaler men ser möjligheter till gemensamma lokaler för kundmöten och för att förenkla samverkan och kunskapsöverföring mellan aktörerna inom Team Sweden.

Samordning och effektivisering är några av ledorden i regeringens satsning för att främja svensk export. För detta skapades Team Sweden för några år sedan, ett nätverk med nära 20 myndigheter, verk och bolag. Det är fyra av de kanske viktigaste aktörerna i det nätverket som för en tid sedan gav Tenant & Partner i uppdrag att se över möjligheten till ett samverkansprojekt för deras kontorsetableringar i Stockholm.

I den gemensamma lokalsökning som nu är igång finns tydliga specifikationer och krav. Förutom de redan nämnda så önskar man en representativ entré med gemensam reception och lounge samt en extern zon för mötesrum. Även en gemensam lunchrestaurang som med fördel även kan vara öppen för allmänheten.

Vid utvärderingen av förslag kommer även faktorer som egen fastighet, stora effektiva våningsplan, hörsal, gym samt miljöklassning komma ha betydelse.

Även om huvudinriktningen är att ha tillträde  mellan Q3 2021 – Q2 2022 så kan även nyproducerade lokaler med tillträde längre fram också vara av intresse.

Almi Företagspartner hyr idag lokaler i WTC  på Klarabergsviadukten 70. Det är ett statligt aktiebolag och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest.

I WTC har även Business Sweden sina nuvarande lokaler. Business Sweden har mandat från regeringen och tillsammans med det privata näringslivet hjälper de internationella företag att etablera sig i Sverige, och ger samtidigt svenska företag en plattform för global tillväxt.

Exportkreditnämnden (EKN) sitter idag på Kungsgatan 36 i Hufvudstadens fastighet. Fastighetsvärlden kunde redan i våras berätta att de sökte nya lokaler. Myndighetens uppdrag är att främja svensk export genom att erbjuda garantier mot betalningsrisker i exportaffärer.

Svensk Exportkredit (SEK) hyr idag lokaler i Waterfront Building på Klarabergsviadukten 61-63. Det statliga bolaget har i uppdrag är att på kommersiella och hållbara grunder säkerställa tillgång till finansiella lösningar för svensk exportnäring.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan