Stiftelsen 1, Vasaparken, Stockholm

Snar inflytt i Åhmans hotellbygge på Södermalm

Renoveringen av Oscar den I:s minne är i full gång. Och i slutet av 2024 hoppas familjen Åhmans Vasaparken kunna lämna över nycklarna till krögaraktören French Express som ska driva restaurang och hotell i den historiska byggnaden på Södermalm.

Annons

För ett halvår sedan byggstartade Vasaparken renoveringen av den historiska byggnaden Oscar den I:s minne, mitt på Söder vid Fatbursparken.

Byggnaden är ritad av arkitekt Per Ulrik Stenhammar och uppfördes mellan 1873 och 1875. Från början var det ett ålderdomshem åt fattiga kvinnor och änkor ur högre samhällsklasser. 1954 blev det en skola för sjuksköterskor, 1956 en mentalvårdbyrå och fram till 2008 bedrev Karolinska intistutet en psykoterapeutisk verksamhet i byggnaden. Sedan dess har den stått tom och mer eller mindre förfallit.

Oscar den I:s minne fotograferat 1951. Foto: Lennart af Petersens. Källa: Stockholms stadsmuseum/Stockholmskällan

2019 köpte familjen Åhmans Vasaparken fastigheten Stiftelsen 1 med en total yta om 2.500 kvm, från Stockholms stad för 110 miljoner kronor och nu kan bolaget börja se ljuset i tunneln.

– Den mest tidskrävande biten var att komma överens med Trafikverket och landa i vad de tycker att vi får göra, och vad det finns för begränsningar på grund av Citybanan och tunnelsträckningen under huset. Men, det som vi bygger på vår sida av fastighetsgränsen är nu förankrat och vi kör på enligt det. Vi har som målbild att bli klara innan årsskiftet, säger Victor Cunningham, projektutvecklare hos Vasaparken

Då vill man lämna över nycklarna till restaurangaktörerna French Express, med restauranger som Babette, Café Nizza, Tengu och Schmaltz i bagaget, som går och blir hotelloperatörer för första gången. Stjärnkrögarna är dock inte ensamma i satsningen. H&M:s ordförande Karl-Johan Persson blir delägare i det nybildade hotelldriftsbolaget.

Det blir ett boutiquehotell med 32 rum, där sex av dem är sviter. De andra rummen är relativt små, vilket har att göra med att renoveringen är fylld av bestämmelser eftersom byggnaden är blåklassad och en byggnadshistorisk inventering är genomförd av Stockholms stadsmuseum. Rummen kan helt enkelt inte bli större.

vasaparken, Stiftelsen 1.
En byggnadshistorisk inventering är genomförd av Stockholms stadsmuseum. Foto: Vasaparken.

– Det har varit utmanande. Vi är begränsade till att använda rätt byggnadsmetoder och material så att man gör hela renoveringen tidstypisk utifrån och in. Det handlar om allt från förstärkningar och fasadrenovering. Det ska exempelvis vara rätt typ av putsbruk. Det finns jättestora kulturhistoriska begränsningar och utmaningar som man måste jobba med. Men man får försöka se det positiva i det – det finns så himla mycket fin historik i huset som vi vill lyfta fram, men ja, det är utmanande.

Vasaparken, Oscar den I: s minne/Stiftelsen 1.
En utmanande renovering eftersom byggnaden är blåklassad, vilket är den högsta klassningen. Foto: Vasaparken.

Fasad- och fönsterrenovering är redan genomförd och nu är det innanför den gula fasaden bygget sker, i hög fart enligt Victor Cunningham. Vad som däremot ska hända direkt utanför fasadgränsen är ännu oklart. I dag finns där en grusyta. Enligt Victor Cunningham är det Stockholms stad och Trafikverket som ska komma överens om det blir en grön lunga, som planerat.

– Vi hoppas ju på en grönskande fin park på andra sidan våra fönster. Vi tror att huset gynnar parken och skapar en trygghet eftersom det kommer att finnas folk där. Det har funnits någon form av otrygghet i parken tidigare eftersom det har varit en död zon. Men vi tror att vi kan skapa trygghet med en trevlig hotellverksamhet och att parken på samma sätt skulle vara bra för hotellet.

Även om tomtgränsen mot den eventuella parken ser trist ut just nu, kommer hotellet trots det ha en plats för grönska.

– Vi har en jättefin innergård som har varit en trevlig grönskande oas innan man gjorde tunneln. Tanken är att återskapa den så att man har möjlighet till en uteservering på gården.

Och uteserveringen ska höra till restaurangverksamheten som ska finnas i byggnaden. Krögaraktören French Expres ska driva två restauranger i lokalerna. En i entréplan som huvudsakligen ska serva hotellets gäster för frukost, lunch och middag. En trappa upp blir det restaurang med högre ambitioner.

– Det är vår hyresgäst som sätter konceptet, men det blir fine dining med ett inkluderande koncept. De vill ha en bra mötesplats med väldigt bra mat och dryck.

Hotellet ska få namnet Stockholms stadshotell.

– Vår hyresgäst vill försöka lägga beslag på det namnet. Det finns ju inget traditionellt stadshotell i Stockholm likt många glesbygder som har ett hotell med stadshotell I namnet.

Förhoppningen är att den något bortglömda byggnaden ska bli hjärtat på Södermalm, precis som Stockholms stads projekt “Södermalms hjärta” från 2011 som ska göra området kring Medborgarplatsen till en attraktiv mötesplats.

– Det är intressant, många som bor och verkar på söder har knappt lagt märke till huset för det har sett ut som det har gjort så länge och varit skymt bakom plank och staket. Nu blir det en ikon i Fatbursparken.

Vasaparken, Stiftelsen 1
Renoveringen beräknas vara klar i slutet av 2024. Foto: Vasaparken.
Vasaparken, Stiftelsen1, Södermalm.
Bakom byggstängslet ska, enligt fastighetsägaren, en grönskande oas anläggas med uteservering. Foto: Fastighetsvärlden.
Vasaparken, Stiftelsen 1
Fastigheten Stiftelsen 1 i maj 2023. Foto: Fastighetsvärlden.
Vasaparken, Stiftelsen 1.
Hur byggnaden kan komma att se ut när den är klar. Illustration: Vasaparken.

Missa inte! Östgötamarknaden 2024

Den 18 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Östgötamarknaden 2024. Seminariet äger rum på Linköping Konsert & Kongress, Linköping.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan