Slättö och Sveaviken delar upp färdiga projekt för 3,5 mdr

Under ett antal år har Slättö via flera av sina fonder utvecklat bostadsprojekt tillsammans med Sveaviken Bostad via flera olika jv-bolag. Nu har man kommit överens om att dela upp ägandet till dessa färdigställda, eller snart färdigställda bostadsfastigheter mellan sig.

I de fall det finns återstående arbeten i projekten som berörs av transaktionerna så kommer Sveaviken fortsätta att driva färdigställandet av samtliga dessa. Totalt förvärvar Slättös Core-fond och Sveaviken Bostad den andra partens andelar baserat på ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,3 miljarder respektive 2,2 miljarder kronor.

Transaktionerna avser endast äldre joint-ventures och inte det samarbete som Slättö Value Add II och SIBS (Sveaviken Bostad är en del av SIBS-gruppen) berättade om i oktober 2021.

Fonden Slättö Core+ avyttrar sina andelar avseende fastigheten Glidplanet 4 i Örebro som därmed helt tas över av Sveaviken. Samtidigt förvärvar Slättö Core+ Sveavikens andelar i fastigheterna Tranbäret 1 i Kalmar samt Kolartorp 1:360 och 1:366 i Haninge.

Fonden Slättö Value Add I och Sveaviken har sedan tidigare avtalat om att Sveaviken ska förvärva samtliga andelar i fastigheterna Autogyron 4 och 5 i Örebro. Nu kommer Sveaviken även köpa ut Slättö Value Add I ur det gemensamma projektet i Barkarby, som snart står klart.

Fonden Slättö IV avyttrar sin andel i projektet i Nykvarn till SIBS. Fonden befinner sig i likvideringsfas och avyttrar nu enligt plan en av de sista tillgångarna i portföljen.

– Vi har framgångsrikt utvecklat över 1.300 lägenheter tillsammans med Sveaviken. När majoriteten av projekten nu är färdigställda och vi går in i förvaltningsfas är det för vår Corefond logiskt att dela upp ägandet för att skapa de bästa förutsättningarna för långsiktig förvaltning och finansiering. För Slättö Value Add I och Slättö IV är avyttringarna i linje med respektive fonds avvecklingsstrategi, säger Christian Bratt, affärsområdeschef Slättö Bostad.

– Vi är väldigt glada över denna affär och är mycket nöjda med vårt samarbete med Slättö. Som en naturlig del i dessa typer av samarbeten så väljer vi nu att dela upp fastigheterna i några av våra projekt. Vår ambition är att äga och förvalta våra fastigheter långsiktigt och vi ser denna affär som en viktig del i den strategin. Affären innebär att vi inom en snar framtid nästan har 1.200 bostäder i helt egen regi och förvaltning. Vi ser nu fram emot att färdigställa de fastigheter som inte är färdigställda i dag tillsammans med Slättö och vårt fortsatta samarbete, säger Pär Thomaeus, VD Sveaviken Bostad.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Bonava köper för 312 miljoner

Byggrätter för 230 bostäder ingår i affären.

Fastator säljer aktier till Pierre Ladow

”Behovet ökar. Produktioner flyttas hem och länder ska bli mer självförsörjande”

Genesta hyr ut 6.000 kvm efter stor Ica som flyttar

Fyller upp efter stor hyresgäst som satsat på eget projekt i närheten.

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tillbaka till förstasidan