Skebo och Dahlgrens gör bytesaffär

Skebo och Dahlgrens Invest har för avsikt att genomföra en bytesaffär av fastigheter i centrala Skellefteå.

Enligt förslaget förvärvas del av kvarteret Kapella av Skebo, medan fastigheten Ringduvan 8 inklusive Blomstergårdarna säljs till Dahlgrens.

– Det här kommer att skapa förutsättningar för fler bostäder i Skellefteå, säger Harriet Classon, styrelseordförande i kommunala Skebo.

Det planerade förvärvet avser fastigheterna Kapella 15 och Kapella 1 där Friskis & Svettis samt Karamelltåget i dag har sina verksamheter, samt ett flerfamiljshus som inrymmer sex lägenheter. Friskis & Svettis lokaler berörs inte av några förändringar utifrån den planerade affären i det här läget.

Kapellafastigheterna omfattas dels av en färdig detaljplan som är godkänd för cirka 120 lägenheter, men även av ett framtaget planprogram som ska bli en detaljplan för nya lägenheter.
– Att det är möjligt att snabbt inleda ett bostadsbygge är särskilt intressant för oss. Vi vet att efterfrågan på nyproducerade lägenheter är stor och erfarenheten är att vi hyr ut det vi bygger på en gång. Tack vare Northvolt och de kringeffekter det ger så är det centralt att vi som en stor aktör på Skellefteås fastighetsmarknad tar ansvaret att skapa möjligheter för fler boenden, säger Åsa Andersson.

Den planerade affären  möjliggörs av att Skebo avser sälja fastigheten Ringduvan 8, med en nyare byggnad från 2014, samt Blomstergårdarna, byggda 1962, som båda angränsar till Nordanåområdet. Totalt handlar det om 90 lägenheter som övertas av familjeföretaget Dahlgrens Invest AB.

– Poängen med hela bytesaffären är att vi hittat en givande lösning för alla parter och även Skellefteås hårt ansträngda bostadsmarknad. Skebo får en fastighet där det går att bygga och vi får en fastighet som vi kan förvalta långsiktigt. Alla är vinnare på den här lösningen och vi ser positivt på affären, säger Kenneth Dahlgren.

Tillsammans med sin bror Håkan är de tredje generationen av ägare till Dahlgrens Cementgjuteri och Byggbetong John Dahlgren, som ingår i samma koncern som Dahlgrens Invest AB.

– Det skulle kännas väldigt bra att lämna över Kapellafastigheterna till Skebo som har en plan för hur bostadsbyggandet kan ta fart i Skellefteå nu när det är brist på bostäder. Vi känner inte att det ligger i vår huvudsakliga syssla att agera byggherre. Vår kärnverksamhet är mer att förvalta och utveckla fastigheter och inte minst producera betong och betongvaror som är den tongivande delen i vår koncern, säger Håkan Dahlgren.

Affären förutsätter ett godkännande av styrelsen i Dahlgrens Invest AB.

Fler Nyheter från förstasidan

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

Tillbaka till förstasidan