Uthyrningsarbetet i två av Skanskas största kontorsprojekt går trögt. I färdigställda Sthlm 01 har FV rapporterat att drygt hälften är uthyrt. I kontorsskrapan Citygate i Göteborg, som nått sin bygghöjd, har få uthyrningar rapporterats. FV saknar kännedom om vilka fastigheter som kan bli aktuella för den nya verksamhetsgrenen.Montage: Fastighetsvärlden

Skanska lanserar förvaltningsfastigheter

Skanska har slutfört en genomgripande strategisk process och introducerar en ny verksamhetsgren, Förvaltningsfastigheter inom kommersiella fastigheter.

Efter en strategigenomgång har Skanska beslutat att starta en ny verksamhetsgren, Förvaltningsfastigheter. Man gör det för att ta tillvara på både det värdeskapande som sker vid projektutvecklingen och dra nytta av de stabila kassaflöden som skapas löpande från dessa fastigheter. Ambitionen är att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Dessa tillgångar uppfyller höga miljökrav och den nya verksamhetsgrenen kommer bidra till att stärka både konkurrenskraft och kunderbjudande, säger vd och koncernchef Anders Danielsson.

Skanska hoppar därmed på den trend som framförallt många bostadsutvecklare satsat på de senaste åren, att inte sälja hela sin nyproduktion av utan behålla en väsentlig del av de egenutvecklade fastigheterna.

Det är också något av en återgång till hur Skanska arbetade för några decennier sedan då man hade ett betydande eget förvaltningsbestånd, men som i olika omgångar såldes eller knoppades av till de egna aktieägarna.

De fastigheter som identifieras som lämpliga att behålla efter utveckling kommer avyttras internt till marknadsvärde av verksamhetsgrenen Kommersiell fastighetsutveckling till Förvaltningsfastigheter. Det innebär att det värde som skapats inom Kommersiell fastighetsutveckling kommer att redovisas där i samband med försäljningen. Alla transaktionspriser kommer att värderas av tredje part och de interna försäljningarna kommer att meddelas externt.

Kommersiell fastighetsutveckling innebär kontor, lager och logistik.

I den nya verksamhetsgrenen Förvaltningsfastigheter kommer fastigheter att redovisas till marknadsvärde, vilket innebär att ytterligare värdeskapande och driftnetton kommer att redovisas inom den verksamhetsgrenen.

Skanska Förvaltningsfastigheter kommer rapportera externt med egen resultaträkning samt nyckeltal som på lämpligt vis återspeglar verksamheten och kommer att inkluderas i den konsoliderade rapporteringen på motsvarande vis som övriga verksamhetsgrenar. Redovisningsprinciper för den nya verksamhetsgrenen kommer att inkluderas i årsredovisningen för 2021.

Skanska vill i nuläget inte berätta mer om de nya verksamhetsgrenen, utan hänvisar till att mer information kommer vid bolagets kapitalmarknadsdag 7 december.

Fler Nyheter från förstasidan

Historiska bilder: Så såg det ut för länge sedan

Minns du hur det såg ut? Och se även en bild på kungen och hans syster som barn.

Försäkringsjätten hyr 12.000 kvm – slår ihop fem kontor

Årets största uthyrning: ”Samlar våra över 1.000 medarbetare”

Tar in över 6 miljarder

Ska förvärva logistik, bostäder och samhällsfastigheter.

5-miljardersbolag värvar ny nyckelperson

Planerar dubbla beståndet på tre år. Rekryterar ytterligare en nyckelperson.

Bostadssajt söker nytt hem

Lämnar central fastighet som ska byggas om.

Snart avgörs komplexa Valparaiso

Ett av de absolut största projekten inom tullarna i Stockholm.

Bilder: Hotellkedja flyttar in i Skanskas nya träprojekt

Hyr 7.300 kvadratmeter i vattennära läge när regionstaden växer.

Serendipity säljer – och satsar även själva

Superentreprenörerna säljer – men väljer även att satsa själva.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Hamburgerkedjans galna rekordresa under året

”Tror det är världsrekord i antal öppningar”. FV summarar kvadratmeter-totalen.

"Bättre förutsättningar för mig på annat håll”

Även Ylva Sarby Westman lämnar Castellum. Motiverar i FV-intervju.

Arnhult: Skrattretande dumheter

”Vill inte distraheras av sådana märkliga uttalanden”.

Lista: Efterfrågan på coworking har exploderat

”Kommer att äta upp allt centralt”. FV kartlägger framtiden för coworking och de största aktörerna i huvudstaden i dag.

Tillbaka till förstasidan